5 jó ok gombafarm létrehozásához

FB ChefGomba 5 ok

A gomba termesztése akár hobbi, kisüzemi vagy nagyobb léptékben, kellő szakmai felkészültséggel és modern gombafarm technológiával üzletileg is nyereséges tud lenni. Egy gombafarm létrehozásakor olyan terméket választunk fő vagy akár kiegészítő üzletágnak a gazdálkodásunk során, amely nem igényel promóciót, mert a gombát szinte az egész világon ismerik.

Daniel Dajewski a New Food Magazin-ban megjelent cikkében elemzi, hogy miért fontolgatja egyre több pénzügyi befektető is a gombaüzletbe való belépést. A gombatermesztésbe történő befektetés mindig a megtérülési számításon alapul. A modern gombafarm felépítésének költségei vitathatatlanul magasabbak, mint a paradicsom- vagy uborkatermesztésé. A gombákhoz speciálisan kialakított épületekre, acél vagy alumínium polcokra, légkondicionáló rendszerre van szükség a hőmérséklet, páratartalom és CO2-szint szabályozására (a megfelelő klíma létfontosságú a gombatermesztéshez), valamint hűtő- és öntözőrendszerekre és speciális munkagépekre. Például egy átlagos 9500 m2 termőterület teljes kialakításához szükséges beruházást jelenleg 5,7 millió euróra becsülik a szakértők, a rendkívül megugrott építőanyagárak miatt (2022 tavaszán).

A gomba azonban a legelőnyösebb élelmiszeripari termék.

Egy 2022 márciusában közzétett jelentés szerint a globális gombapiac értéke 2021-ben 50,3 milliárd dollár volt, és 2022 és 2030 között várhatóan 9,7 százalékos összetett éves növekedési rátával (CAGR) fog növekedni. Hajtóerő a piac számára többek között, hogy a New York Times a gombát „2022-es év élelmiszer alapanyagának” nevezte. Egy gombafarm létrehozásakor olyan terméket választunk akár fő akár kiegészítő üzletágnak a gazdálkodásunk során, amely nem igényel promóciót, mert a gombát szinte az egész világon már ismerik. Sok szakmai és civil szervezet és táplálkozási szakértő folyamatosan az előnyéről beszél. A szakértők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a gombatermesztése tapasztalt szakember nélkül a pénzügyi befektetők számára könnyen elbukhat az üzem kezdeti szakaszában. A rentábilis gazdálkodáshoz elengedhetetlen a négyzetméterenként elegendő minőségű gombák biztosítása.

CHG sciencefocus mushroom 1

Élelmiszertrendek a gomba javára

A vegán és vegetáriánus növényi alapú étrendek, a növényi húsok és a húspótló étrendek kiváló alapanyaga a gomba.

Olaszországban a vegetáriánusok aránya 2019 és 2020 között 7,1-ről 8,9 százalékra nőtt; Németországban 2020-ban 25,5 millió kg volt az elfogyasztott húspótló gomba mennyiség, ami egy év alatt 82 százalékos növekedés; míg az Egyesült Államokban 2022-ben az amerikaiak körülbelül 10 százaléka tartja magát vegán-nak vagy vegetáriánusnak. A gombáknak jót tesz, hogy „húsos” állaguk van, gazdag táplálkozási összetevőkben, és fogyasztás után teltségérzetet ad. Az Egyesült Államokban működő Mushroom Council a „The Blend” promócióban a gombát hamburger vagy taco ételekben a darált húsba keverve használja. A promóció magában foglalja a minél több étterem bevonását, hogy legalább 25 százalékban gombát tartalmazó hamburgert készítsenek, valamint cél a gombás hús „keverék” bevezetése az iskolai étkezésben is.

Egészséges táplálkozás, amely megelőzi a betegségeket

A Harvard Egyetem kutatásai szerint a gombák B2-, B3-, folsav-, B5-vitamint, foszfort, szelént, rezet, káliumot, antioxidánsokat tartalmaznak és ezáltal a nagyon egészséges élelmiszerek közé tartoznak. Az amerikai Penn State University kutatásokat végez a gombák öregedés lassító hatásáról és arról, hogy képesek csökkenteni a rák kockázatát. Míg a Szingapúri Nemzeti Egyetem a demencia elleni küzdelemre gyakorolt pozitív hatásukat vizsgálja. Tehát kijelenthető, hogy a gomba fogyasztása egészséget jelent. A gombatermesztőknek csak el kell juttatniuk ezeket az információkat a fogyasztók széles köréhez.

D-vitamin megnövekedett kereslete

A Covid-19 világjárvány alatt és után sok fogyasztó szedett D-vitamin tartalmú étrend kiegészítőket az immunrendszer működéséhez való létfontosságú hozzájárulása érdekében. Érdekes módon a gombák képesek táplálkozási szempontból releváns mennyiségű D-vitamint előállítani, ha ultraibolya (UV) sugárzásnak vannak kitéve, például természetes napfénynek vagy UV-lámpának. Ezt a pozitív tulajdonságot a Mushroom Council (az USA friss gombatermelők egyesülte) és számos amerikai gombafarm marketing kampányuk részévé tette.

Umami íz az ételekben

Több mint 100 éve az ötödik ízt (az édes, savanyú, sós és keserű mellett) umami–nak nevezték el. A gombák szerencséjére 1957-ben japán Dr. Akira Kuninaka kimutatta, hogy a shiitake gombában található nukleotid-guanozin-monofoszfátnak (GMP) umami íze van. A gombaipar marketingszakértőinek köszönhetően már egyre többen tudják, hogy az umami ízű ételek ízletesek, és fogyasztásuk során akár 50 százalékos só csökkentést tesz lehetővé az étrendben, valamint kiemeli a fogások édes jellegét, miközben csökkenti a keserű ízeket.

Fenntarthatóság

A gombatermesztés ötödik előnye, hogy környezetbarát terméknek is nevezhetjük. Egy kilogramm gomba előállításához 6,8 liter vízre van szükség (a paradicsomnak 98,4 literre), körülbelül egy kilowattóra energiára (ez egy kancsó kávé elkészítésének és egy órán keresztüli melegen tartásának felel meg), és csak 0.31 kg CO2-t termel naponta (az emberek 1,04 kg-ot). Az adatok azt mutatják, hogy a gombatermesztés az egyik legfenntarthatóbb élelmiszertermelési forma és ez viszonylag könnyűvé teheti a gombafarm építéséhez szükséges finanszírozás megszerzését.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság