A gomba fehérjetartalma
A fehérje a szervezet számára alapvető tápanyag, nélkülözhetetlen energia- és tápanyagforrás. Saját fehérjéinket úgy állítjuk elő, hogy a bevitt táplálékot elemeire, aminosavakra bontjuk, és abból új fehérjéket készítünk. Így ezekre az elemekre, az aminosavakra van szükségünk. A fehérjéknek fontos szerepük van a szövetépítésben (izmok, szövetek), a vízmegkötésben, a sav-bázis egyensúly szabályozásában. Ezen kívül számos anyag alkotórészei és több vegyület képződéséhez is szükségesek.
A fehérjék alkotóelemei az aminosavak. 20-féle aminosavat ismerünk, ebből 9 nélkülözhetetlen, ún. esszenciális aminosav. Ezeket a szervezet nem tudja előállítani, hanem táplálékkal kell bevinnünk a szervezetünkbe, míg a nem esszenciálisat testünk elő tudja állítani az esszenciális aminosavak segítségével.
A következő aminosavak esszenciálisak:
- fenil-alanin: pl. a tej kazeinje. Antidepresszáns és fájdalomcsillapító hatása ismert.
- izoleucin: tartalmazza a tojás, szójafehérje, tengeri alga, pulyka, csirke, bárány, sajt és hal.
- leucin: a májban, zsírszövetben, és izomszövetben kerül felhasználásra, az utóbbi kettőben hétszer több, mint a májban. A csiperkegombában is megtalálható.
- metionin: nagy mennyiségben található a szezámmagban, a halban, húsokban, egyes növényi magokban. Zöldségekben kiemelkedő a spenót, a burgonya és a főtt kukorica.
- treonin: nagy mennyiségben tartalmazza a gomolya, baromfi, hal, hús, lencse és a szezámmag.
- triptofán: főként a csokoládéban, zabpehelyben, szárított datolyában, tejben, joghurtban, túróban, vörös húsokban, tojásban, halakban, baromfihúsban, szezámmagban, csicseriborsóban, napraforgómagban, tökmagban, földimogyoróban található meg.
- valin: megtalálható a túróban, sajtokban, halakban, szárnyasokban, földimogyoróban, szezámmagban, gombában és lencsében.
A gomba kiváló fehérjeforrás, ezen belül a fehér és barna csiperkegomba és a laskagomba tartalmazza a legtöbbet. Kutatások bizonyítják, hogy a gombák aminosav összetétele hasonló az állati fehérjékéhez, így a vegetáriánusok számára is remek húspótló. Az aminosavakat illetően a gomba gazdag leucinban, valinban, glutaminban, glutamin- és aszparaginsavban.
Teljes értékű fehérjéknek nevezzük azokat a fehérjéket, amelyek mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazzák, így a szervezet számára egyedüli fehérjeforrásként is tudják biztosítani a szervezet aminosav szükségletét, azaz szervezetünk számára megfelelő mennyiségben és arányban tartalmaznak esszenciális aminosavakat. Ilyen például a tej, a tojás, a hal és a gomba is.
A fehérjehiány fő tünetei a következők:
- súlyvesztés, mivel a szervezet saját fehérjéit bontja és fogyasztja,
- vérszegénység,
- májkárosodás,
- negatív nitrogénegyensúly,
- a vérsavó fehérjetartalmának csökkenése,
- vérnyomáscsökkenés.
A gombafélék, tehát nagyszerű proteinforrásnak számítanak, mert a fehérjéket felépítő aminosavak nagy részét tartalmazzák, illetve felépítésük hasonlít az állati fehérjékhez, így vegánok és vegetáriánusok számára is ideális a szervezetnek szükséges fehérjemennyiség biztosítására.