A gombatermesztési hulladék rovarlárvákkal történő újrahasznosításának kutatás-fejlesztése

A különböző gombafajok termesztése során a leszedett gomba súlyához és térfogatához képest többszörös mennyiségű letermett komposzt és egyéb szedési hulladék keletkezik, amely nagy térfogata miatt csak korlátozott földrajzi távolságra
szállítható gazdaságosan. Ez a tápanyagokban dús biomassza ugyanakkor alkalmas lehet különböző rovarlárvákkal történő újrahasznosításra.

A Bio-Fungi Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) konzorciuma a GINOP_PLUSZ-
2.1.1-21-2022-00183 azonosító számú projektben (teljes költsége 812,38 millió forint) a fenti problémára keresi a megoldást.
A kutatás-fejlesztési projekt egyik célkitűzése, hogy megtaláljuk azokat a rovarfajokat, amelyek lárvái fogyasztják a keletkező gombatermesztési melléktermékeket és az pozitív hatást gyakorol a rovarok fejlődésére. Az így keletkező rovarfehérje az előzetes vizsgálataink szerint felhasználható lesz a gombatermesztésben dúsítóanyagként, továbbá takarmányozási és élelmiszeripari felhasználása is perspektivikus. Ezen felül a rovarfehérje előállításakor keletkező salakanyag jól használható a növények tápanyagigényének kielégítésére, amellyel jelentősen csökkenthető a szántóföldi és kertészeti növénykultúrák műtrágyaigénye. A kutatás tökéletesen illeszkedik a körforgásos termelési rendszerek fejlesztésébe olyan módon, hogy egy hulladék kezelési problémát értékteremtő módon old meg.

A projektről bővebb információt az http://kerteszettudomany.uni-mate.hu/futó-projektek oldalon olvashatnak.