A magasabb gombafogyasztás csökkentheti a rák kockázatát

Jó hírek a gombafronton. A Penn State College of Medicine és a Penn State University kutatói szerint a nagyobb mennyiségű gombát fogyasztó személyeknél alacsonyabb lehet a rák kockázata.

Az Advances in Nutrition című szaklapban közzétett szisztematikus áttekintés és metaanalízis 17, 1966 és 2020 között megjelent rákkutatást vizsgált, amelyek több mint 19 500 rákos beteg adatait elemezték, a kutatók a gombafogyasztás és a rákkockázat közötti kapcsolatot vizsgálták.

A gombák vitaminokban, tápanyagokban és antioxidánsokban gazdagok. Az eredmények szerint ezek a szuperételek a rák ellen is védelmet nyújthatnak. Bár a shiitake, a laska, a maitake és az ördögszekér laskagomba nagyobb mennyiségben tartalmaz az ergotionin nevű aminosavat, mint a fehér vagy barna csiperkegomba, a kutatók azt találták, hogy azoknál az embereknél, akik a gombák bármelyik fajtáját beépítették a napi étrendjükbe, alacsonyabb volt a rák kockázata. Az eredmények szerint azoknál a személyeknél, akik naponta 18 g gombát – körülbelül 1/8-1/4 csészényit – fogyasztottak, 45%-kal alacsonyabb volt a rák kockázata azokhoz képest, akik nem ettek gombát.

„A gomba a legmagasabb étrendi ergotioninforrás, amely egyedülálló és erős antioxidáns és sejtvédő” – mondta Djibril M. Ba, a Penn State College of Medicine epidemiológia szakos végzős hallgatója. „Az antioxidánsok pótlása a szervezetben segíthet megvédeni az oxidatív stressztől és csökkentheti a rák kockázatát”.

Amikor a konkrét rákos megbetegedéseket vizsgálták, a kutatók a legerősebb összefüggéseket a mellrák esetében állapították meg, mivel a rendszeresen gombát fogyasztó egyéneknél jelentősen alacsonyabb volt a mellrák kockázata. Ba elmagyarázta, hogy ez azért lehetett, mert a legtöbb vizsgálat nem terjedt ki a rák egyéb formáira. A jövőre nézve ez a kutatás hasznos lehet a gombák védőhatásainak további feltárásában és segíthet a rákmegelőző, egészségesebb étrend kialakításában.

„Összességében ezek az eredmények fontos bizonyítékot szolgáltatnak a gombák rák elleni védőhatására” – mondta John Richie, a Penn State Cancer Institute kutatója, a közegészségtudományok és a farmakológia professzora, társszerzője. „Jövőbeni vizsgálatokra van szükség a mechanizmusok pontosabb meghatározásához és a konkrét rákos megbetegedésekhez, amelyekre hatással lehet.”

Food & Beverage Insider benyomások

A gombák bioaktív vegyületekben gazdagok, és vonzók a növényi alapú táplálkozás irányába történő növekvő elmozdulás számára. A gombafogyasztással kapcsolatos lehetséges egészségügyi előnyökre a kutatók és a fogyasztók is egyre nagyobb figyelmet fordítanak. Ráadásul az immunrendszer egészségét támogató gombák a COVID-19 járvány kezdete óta a megnövekedett érdeklődéssel és az élelmiszer-, ital- és táplálékkiegészítő-gyártók részéről történő termékbevezetésekkel is fellendültek.

A Mordor Intelligence szerint a globális funkcionális gombapiac az előrejelzések szerint 2020 és 2025 között 8,04%-os éves összetett növekedési rátával (CAGR) fog növekedni. A gyógygombák iránti kereslet várhatóan jelentősen növekedni fog, mivel ezeket a gombákat különböző funkcionális élelmiszerekbe és italokba építik be. Például a reishi, a chaga és a lepketapló gombát kávéhoz és kakaóhoz adják. A lepketapló elég enyhe ahhoz, hogy levesekhez és húslevesekhez is hozzáadják. A maitake és a shiitake finom, egyszerűen fokhagymával párolva.

A márkák beépítik a funkcionális gombákat a termékkínálatba. A Four Sigmatic gyógygombákat épített be a kávé, a tea és a táplálékkiegészítők kategóriáiba. Hasonlóképpen, a Lifehouse Tonics olyan italokat vezetett be, amelyek kulcsfontosságú összetevőként gombát tartalmaznak.

A chaga, a reishi és a cordyceps a következő „it” összetevők a gombák családjából, különös hangsúlyt fektetve a chagára. Ezek adaptogének, antioxidánsokban gazdagok, és az immunrendszer serkentésével hozzák őket összefüggésbe. A chagát a glikémiás index egészségének támogatására és a koleszterinszint javítására is javasolják. Ezek a szuperélelmiszerek jellemzően olyan kávé- vagy teakészítményekben találhatók, mint a REBBL Elixírek és a Four Sigmatic Mushroom Coffee Mix, de várhatóan más italkategóriákban is felhasználásra kerülnek majd.

A micélium (a gomba vegetatív része) egy másik olyan összetevő, amely sokoldalúan felhasználható, tápanyagokban gazdag és fenntarthatóan termeszthető. A MycoTechnology, amely ezen a téren tevékenykedik, nagy médiafigyelmet kapott, mivel a shiitake gombával történő fermentációs eljárást alkalmazza a borsó- és rizsfehérje funkcionális és táplálkozási szempontból történő javítására. A ClearTaste-et is ők állítják elő gombakivonatból, amely – ahogy ők fogalmaznak – „a világ első szerves keserűségblokkolója”. A MycoTechnology innovációi egy kulcsfontosságú koncepciót illusztrálnak: Ezek az új összetevők nem csak önmagukban csodálatosak, hanem a lehetőségek világát nyitják meg azáltal, hogy képesek a meglévő összetevők javítására és továbbfejlesztésére.

Forrás: Food & Beverage Insider