Gombából készült biológiailag lebomló polisztirol helyettesítő

A polisztirol az egyik legrosszabb verzió, ha a szükségtelen egyszer használatos műanyag csomagolásról van szó. Terjedelmes és nem lebomló, nagyban hozzájárul a mikroműanyagok elterjedéséhezz is, amelyek kimosódnak óceánjainkba és az ivóvizünkbe kerülnek, károsítva az emberi egészséget és a környezetet. A habpolisztirol hasonló szerkezetüknek, kialakítási lehetőségeinek, rugalmasságának és szilárdságának köszönhetően könnyen helyettesíthető a micéliummal – környezeti terhelés nélkül.

Az ötlet egyik ötletgazdája, Jan Ostrezi a Cseh Rádiónak mutatta be, hogyan működik a csomagolás elkészítésének folyamata. Először a szerves hulladékot összegyűjtik és egy nagy keverőbe öntik. A keveréket ezután sterilizálják és a kapott anyag alkalmas micélium termesztésére.

David Minařík, a másik társ-alkotó kifejti: „A micélium egyfajta polimerként vagy ragasztóként funkcionál a szubsztrátumban. A szubsztrátum szerves hulladékból, esetenként kartonhulladékból áll.”

Egy-két hónap elteltével a micélium eléggé megnő ahhoz, hogy ledarálják és öntőformába helyezzék, hogy csomagolást formázhassanak. Végül a terméket szárítják. Az egész folyamat körülbelül két hónapig tart.

A késztermék felhasználható például ajándékcsomagoláshoz, dobozokhoz, csomagolóanyaghoz például borosüvegek szállításához. Nagyon jó műtrágya is lehet belőle.

És nem csak a gombák nőnek – jövőre a cég nagyobb területre költözik, és erősebb berendezéseket kap. Tehát minden szerencsével az ötlet elterjed, és éppen úgy fog elterjedni, ahogy Wolfgang Neumann tervezte, amikor a díjat alapította.

Forrás: Freshplaza