A gombafélék a zöldségek közül az egyedüliek, amelyek természetes formában tartalmaznak D-vitamint, mégpedig jelentős mennyiségben. Ez különösen a téli, vitaminhiányos hónapokban jelentős segítség és természetes alternatíva.

Jelentős D-vitamin tartalma
1Teljes értékű fehérje
2A gombák teljes értékű fehérjekészlettel rendelkeznek, azaz tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat. Teljes értékű fehérjéknek nevezzük az esszenciális, azaz a test működéséhez nélkülözhetetlen aminosavakat. Ebben különbözik a növényektől, amelyek fehérjekészlete nem teljes értékű.
Fontos szelénforrás
3Mindössze 10 dekagramm (=3-4 szem) csiperkegomba elfogyasztása fedezi egy felnőtt ember napi szelén szükségletének felét. A szelén javítja az immunrendszer működését és a mentális egészséget, hozzájárul a haj, köröm normál állapotának fenntartásához, valamint a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez (antioxidáns tulajdonságok).
Gazdag élelmi rostban
4A gombának magas az élelmi rosttartalma, főként a kitin miatt. A kitin lassítja ugyan az emésztést, viszont csökkenti a koleszterinszintet. A rostok segítik az étkezést és belek egészséges működésének megőrzését, fogyasztásukkal hosszan tartó jóllakottság érzést érhetünk el.
Alacsony kalóriatartalom
5A gombáknak alacsony a kalóriatartalma, emiatt fogyasztásuk diétázóknak, cukorbetegeknek kifejezetten előnyös.
Makroelemek
6Jelentős kálium- és foszfortartalma. A kálium hozzájárul a normál izomműködéshez és a normál vérnyomás fenntartásához. Mivel ezt a két elemet nagy mennyiségben tartalmazza, viszont nátriumban szegény, fogyasztása mindenkinek javasolt.
A szív egészségéért
7Glutamát-tartalma miatt gombával csökkenthetjük a főzés során a sóhasználatot. A glutamát kiemeli az ételek természetes ízét és jellegzetes aromát ad az ételnek, viszont nincs hatással a vérnyomásra és az erek egészségére.
B-vitaminnal az energiáért
8A gomba B-vitaminban gazdag. Ez a vitamin szükséges a szervezet energia-raktárának feltöltéséhez, javítva a vörösvérsejtek minőségét és a szervezet oxigénszállító-képességét. Ha több az oxigén, nagyobb a vitalitás és az erő is. A B-vitamin döntő szerepet játszik az egészség és a jó közérzet fenntartásában, segít csökkenteni a fáradtságot és a kimerültséget, hozzájárul a bőr normál állapotának fenntartásához is.
Ne hámozd
9Szomorú tapasztalat, hogy sokan meghámozzák a gombát, amely több szempontból is felesleges. Egyrészt időpocsékolás, mert nem egyszerű maga
a hámozás. Másrészt pazarlás, mert ezzel értékes ásványi anyagokat és vitaminokat veszítünk, ugyanis a gomba D- és B-vitamin tartalma a külső 1-2 mm-ben koncentrálódik. Így a friss gombát ne hámozzuk, csak folyó víz alatt, gyors öblítéssel mossuk meg, de ne áztassuk!Nyersen
10A fehér és barna csiperkegombát nyersen is lehet fogyasztani, így kiváló salátákba!
Párolj sokrétűen
11A gombafejeket párolhatjuk fedő alatt, serpenyőben kevés vízzel, gőzteres sütőben vagy gőzpárolóban.
Így pirítsd meg
12Kevés zsiradékon fedő nélkül pirítsuk pár percig, míg elfő a víztartalma.
Így fagyaszd le
13A fagyasztott gomba legfeljebb egy évig áll el a fagyasztóban, azonban másképpen kell lefagyasztani a különböző gombaféléket. A magas nedvességtartalmú gombák jobb alapanyagok, ilyenek az erdei gombák vagy a maitake. A termesztett gombafélék nagy részét lefagyaszthatjuk nyersen vagy főzve is.
A friss gomba esetében, minél frissebb a fagyasztás időpontjában, annál jobb. Folyó víz alatt öblítsük le a gombát, majd papírtörlővel szárítsuk meg. Ne áztassuk! Vágjuk apró szeletekre, attól függően, hogy miként akarjuk majd felhasználni őket.
Ha nyersen akarjuk eltenni, akkor tegyük a szeleteket egy sütőpapírral letakart sütőlapra úgy, hogy a darabok ne fedjék egymást. Fagyasszuk így két órán keresztül. Ezután tegyük a gombát lazán egy fagyasztózsákba és egy éven belül használjuk fel.
Sok gombafélének jobb, ha fagyasztás előtt hőkezeljük. A gombaszeleteket pároljuk meg zsiradékon közepes-alacsony lángon. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük egy fagyasztózsákba és vízszintesen tegyük a fagyasztóba és szintén egy éven belül használjuk el.
Tárolási idő
14Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a termesztett gomba a szedéstől számított 4-7 napig áll el hűtőben, de ha a több napos gomba kalapja még
száraz, nem nyálkás, nem foltos és nincs szaga, akkor nyugodtan fogyasztható.Fogyaszthatóság
15A termesztett gombás ételt lehetőség szerint mindig fogyasszuk el az elkészítés napján!
Gombakomposzt
16A csiperkegomba szalma, ló- és baromfitrágya, gipsz és víz keverékéből álló komposzton terem. A komposztgyártás összetett biológiai és mikrobiológiai folyamatainak váltakozása, hőkezelés és gombacsírával történő beoltás eredményeképpen jön létre a gombakomposzt.
Komposzt előállítás
17A nyersanyagok előkészítés után nagy teljesítményű keverő, öntöző, mixelő soron megy át és ezután a teljesen homogén komposzt 2-4 napra úgynevezett érlelőpadlóra kerül. Ezen a területen a folyamatos számítógép vezérelt levegő-utánpótlásnak köszönhetően, nagynyomású ventillátor és padlóba épített fúvókarendszeren keresztül érési folyamatok zajlanak le. A végső érlelés a teljesen zárt, alászellőztetett bunkerokban megy végbe.
Takaróföld
18A komposztot sterilizált takaróföld borítja, amelyből nyeri ki a gomba a növekedéshez szükséges nedvességet, mivel a gomba 92%-a víz.
Gombaházak elterjedése
19A korábban pincékben történő termesztés mellett egyre többen termesztenek modern, felszíni gombaházakban gombát, ahol a szakemberek számítógépes vezérléssel biztosítják a megfelelő körülményeket.
© Copyright 2019 ChefGomba