A vegán élelmiszerek iránti kereslet azt jelenti, hogy a gomba piaca várhatóan 2032-re közel 1 milliárd dollárt ér el

Mini gombaburger

A mikoprotein, más néven gombahús olyan piac, amely a következő évtizedben várhatóan fellendül.

Ha még nem volt alkalma kipróbálni a mikoproteinből – más néven gombahúsból – készült vegán húst, akkor hamarosan valószínűleg meg fogja tenni. A Future Market Insights (FMI) piackutató cég szerint a globális mikoprotein-piac 2032-re várhatóan eléri a közel 1 milliárd dollárt.

A jobb minőségű, fenntarthatóbb és etikusabb fehérjealternatívák iránti növekvő kereslet és a veganizmus tömeges elterjedése miatt a célpiac várhatóan 298 millió dollárra becsülhető az év végére.

A magas fehérjetartalmú, erjesztett gombákból származó mycoproteint általában húsalternatívaként használják az élelmiszerek és italok széles skáláján. Valószínűleg a legismertebb márka, amely mikoproteint használ termékeiben, az egyesült királyságbeli Quorn vegetáriánus márka, amely talán az egyik első vállalat volt, amely bevezette a gombafehérjét az élelmiszerekben.

„A Quorn már az 1980-as évek óta létezik, így első kézből láttuk a növényi alapú élelmiszerek útját, és azt, hogy a fogyasztók egyre jobban megbarátkoznak az alternatív fehérjékkel” – mondta Judd Zusel, a Quorn Foods észak-amerikai elnöke a VegNewsnak. „A Quorn találta fel a mikoproteint, és mindig is tisztában volt a benne rejlő lehetőségekkel, ezért nagyon örülünk, hogy most megkapja a megérdemelt elismerést.”

Míg a Quorn húsmentes termékei közül sok tojásfehérjét tartalmaz, a márka vegán termékek teljes választékát is kínálja, például dinoszaurusz alakú vegán csirkefalatkákat, török stílusú kabobokat, hal nélküli filéket és pepperoniszeleteket.

Portobello burger

Mi az a mikoprotein?

Pontosabban a mikoprotein egy Fusarium venenatumból vagy más, a természetben előforduló gombatörzsekből előállított fehérje. A mikoprotein előállításához a gyártók a gombaspórákat más tápanyagokkal együtt erjesztik a mikrobiális erjesztésnek nevezett erjesztési folyamat segítségével, hasonlóan a sör előállításához használt eljáráshoz. Az eredmény egy tésztaszerű, hússzerű textúrájú keverék, amely magas fehérje- és rosttartalommal rendelkezik.

A mikrobiális erjesztés nem új fogalom, és az élelmiszeriparban már évtizedek óta alkalmazzák. Az Egyesült Királyságban 1983-ban engedélyezték a mikoprotein kereskedelmi élelmiszer-összetevőként való felhasználását, 2002-ben pedig az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Szövetsége (FDA) zöld utat adott a mikoprotein élelmiszerekben való felhasználásának.

Sokan úgy vélik, hogy a mikoprotein fenntarthatóbb fehérjeforrást biztosíthat, mint az állati eredetű fehérje, mivel köztudott, hogy az állattenyésztés erőforrás-igényes folyamat, nagy szénlábnyommal.

A Nature tudományos folyóiratban idén megjelent tanulmány szerint a világ állati hústermelésének a mikoproteinre való átállítása mélyreható hatással lehet a bolygóra. A Potsdami Klímakutató Intézet kutatói megállapították, hogy a hagyományosan előállított marhahús 20 százalékának mikrobiális erjesztéssel előállított, gombákból készült hússal való helyettesítése 2050-re az erdőirtás 50 százalékos csökkenését eredményezi, más környezeti javulások mellett.

„Az élelmezési rendszer a globális üvegházhatású gázkibocsátás egyharmadának hátterében áll, és a kérődző húsok előállítása az egyetlen legnagyobb forrás” – mondta Florian Humpenöder, a tanulmány vezető szerzője közleményében. „A kérődzők húsának mikrobiális fehérjével való helyettesítése a jövőben jelentősen csökkentheti az élelmiszerrendszer üvegházhatású gázlábnyomát”.

hal helyett gomba

Mi mozgatja a mikoprotein piacot?

Az FMI szerint a fogyasztók egészségtudatosságának növekedése valószínűleg szintén a mikoprotein termékek piacát mozgatja. Emellett az élelmezési ágazatban bekövetkezett fejlődés, ahol az étteremláncok egyre több növényi alapú menüválasztékot fogadnak be, javította a mikoprotein termékek jövőbeli kilátásait.

Ezen túlmenően az alternatív fehérjeforrásokkal kapcsolatos fokozott tudatosság a fogyasztók körében az előre jelzett időszakban a célpiac növekedését ösztönzi.

Az Egyesült Királyságban például a Quorn 2020-ban kezdett együttműködni a KFC sült csirkehúslánccal, hogy mikoprotein alapú csirketermékeket fejlesszen ki az étlapjára, beleértve a vegán csirkehamburgert és potenciálisan a vegán csirkés vödröket. „A mikoprotein tökéletesen biztosítja a valódi csirke ízét és állagát, ami a fogyasztók által keresett kulcsfontosságú tulajdonság” – mondja Zusel. „Úgy gondoljuk, hogy a Quorn jó helyzetben van ahhoz, hogy továbbra is kihasználja ezt a jövőbeli növekedést.”

Az FMI megjegyzi, hogy az éttermek és a fogyasztók azért szállnak be a termékbe, mert a mikoprotein termékek kiváló fehérjeforrások, kiváló textúrával és ízzel. A mikoprotein termékek emellett nagy százalékban tartalmaznak különböző ásványi anyagokat és vitaminokat. Mindezek a megfontolások a mikoprotein termékek gyártásának növekedésével párosulva a mikoprotein piac bővüléséhez vezetnek az előrejelzési időszakban.

„A mikoprotein fokozott felhasználása az élelmiszeripari alkalmazásokban a növényi alapú húsok növekvő elfogadásával párosulva az előrejelzési időszak alatt a mikoprotein piac globális növekedését fogja elősegíteni” – mondta az FMI elemzője egy nyilatkozatában.
Az olyan vállalatok, mint a MycoTechnology Inc.,a Tyson Ventures, a General Mills, a Beyond Meat és az Impossible Foods vezető szereplők a vegán húsok piacán. Míg egyesek a mikoprotein termékek tápanyagtartalmának növelésére összpontosítanak, addig más vállalkozások a hústermékek alternatíváinak, például a mikoproteinnek a beépítésére törekednek, ami várhatóan elősegíti ezen vállalkozások növekedését.

Régiók szerint Európa és Észak-Amerika várhatóan jelentős növekedést mutat majd. A legfontosabb gyártók erős jelenléte, valamint a mikoprotein termékek növekvő európai gyártási lábnyomai kifejezetten ebben a régióban mozgatják a piacot.

Észak-Amerika gyorsan felzárkózik az európai célpiac növekedéséhez. Kelet-Ázsia és Dél-Ázsia is számos jövedelmező lehetőséget kínál a mikoprotein piac számára az előrejelzési időszakban.

Forrás: VegNews