Fehér csiperke
Legnépszerűbb
A fehér csiperkegomba a termesztett gombafélék legnagyobb arányát képezi. A világ gombatermesztése kg 8 millió tonna, ennek 75-80%-a csiperkegomba. Világszerte a legnépszerűbb és legkönnyebben elérhető gombaféle.
Vitaminforrás
Nélkülözhetetlen nyersanyaga a konyháknak, egyszerűen és változatosan elkészíthető élelmiszer. Az egész évben elérhető vitaminforrás az egészségtudatosan táplálkozó vásárlók keresett terméke.
Önállóan vagy kiegészítőként
Lehet önálló étel, mint a grillezett vagy töltött gombafejek, de remek kiegészítője húsoknak, zöldségeknek. Nyersen is fogyasztható, kiváló salátákba is.
Hulladékmentes
A kalap és a tönk is fogyasztható, azaz nem képződik konyhai hulladék.
Ilyen az igazi
Az első osztályú, friss csiperkegomba hófehér, ép, kerek, teljesen zárt, nem hártyás. A szár belseje nem vizes vagy barnult, nincs rajta elszíneződés, benyomódás, foltosság, mechanikai sérülésektől mentes, illetve mentes idegen szagtól és íztől. A kalap mérete lehet 2-3 cm (baby), 4-5 cm (normál), 6-7 cm (nagy és 8-11 cm (grill).
Barna csiperke
Intenzív íz
A fehér csiperkegomba rokona. Nem csak a kalap színében van eltérés, hanem ízükben is, a barna csiperkegomba intenzívebb, karakteresebb, kissé krémesebb, ezért is hívják más néven krémgombának.
Ínyencek részére
Ízében közelebb áll a vad csiperkéhez. Ennek is köszönhetők az egyedülállóan gazdag ízek, illatok és aromák. Ínyenceknek való igazi különlegesség. Legfinomabb grillezve, de vastag szeletei kipanírozva és kisütve is nagyon finom.
Portobello
Hús helyett is
Alapvetően a hagyományos barna csiperkegomba nagyméretű változata. Nagyon nagy, akár 13-15 cm átmérőjű is lehet a kalap átmérője. A sokoldalú Portobello gomba a vegetáriánusok és húskedvelők számára is egy remek, ízletes helyettesítője a húsnak. Hússzerű állagát a kinyílott lemezek és az ennek következtében kialakult alacsony nedvességtartalom okozza.
Hamburgerbe kiváló
A Portobello gomba a hamburgerek kiváló alapanyaga lehet húsra emlékeztető íze, mérete és a textúrája miatt. Kiváló grillezve, megtöltve vagy nyersen salátákban. Igazi gasztronómiai különlegesség.
Laskagomba
Kalóriaszegény
A laskagomba emészthetősége igen kedvező, mert sejtfalának a kitintartalma alacsonyabb. Összetétele a húsfehérjéhez hasonló, több nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavat tartalmaz. Zsír- és szénhidráttartalma alacsony, ezért a többi ehető gombához hasonlóan kalóriaszegény.
B-vitamin forrás
Ásványi anyagokat tekintve figyelemre méltó kálium-, magnézium- és foszfortartalma, a nyomelemek közül pedig a cink-, alumínium-, bór- és réztartalma emelhető ki. Nagyon kevés a nátriumtartalma, így nagyon jó a kálium és a nátrium aránya, illetve szelént is tartalmaz. A laskagomba vitamintartalmát illetően a B-vitamin csoport bír a legnagyobb jelentőséggel.
Könnyed íz
A laskagomba íze könnyed, borjúhús-jellegű, egy csipetnyi borsos, ánizsos, fűszeres jelleggel. Nagyon jól illik sült húsokhoz, tésztákhoz, pizzákhoz, mindemellett készíthető belőle leves, pörkölt, fasírt, rántott gomba is. Vastag kiszélesedő tönkjét azonban felhasználás előtt mindig vágjuk le.
Shiitake
Származás
Kelet-Ázsiában honos gombafaj, de világszerte elterjedt egzotikus étkezési gomba.
Tápanyagok
Fontos fehérje és káliumforrás, de tönkjében rengeteg cink is található. Sok komplex szénhidrátot, poliszacharidokat tartalmaz. Termőteste főleg leucin és lizin aminosavakban gazdag.
Elkészítés
Ahhoz, hogy megőrizzük a shiitake beltartalmát és utánozhatatlan ízét, olívaolajon pirítsuk 5-7 percig.
Felhasználás
Krémes állagú, kissé a mogyoróra és a fokhagymára emlékeztető ízvilággal rendelkezik. Kiváló ízt ad a leveseknek, szószoknak, de hozzáadhatjuk pirított zöldségkeverékhez is.
Ördögszekér laskagomba
Impozáns
Királylaskának is hívják, mivel a laskagombafélék között a legnagyobb méretű gomba.
Vegán steak
Az ördögszekér laskagomba átlagosan 10–15 cm hosszú, húsos tönkű gomba. Textúráját a fésűkagylóhoz hasonlítják, így gyakran „gomba steakként” vagy „vegán fésűkagylóként” is nevezik.
Umamiban gazdag
Ha az ördögszekér laskagomba umami ízét szeretnénk kihozni, forgassuk habos vajba, majd szórjuk meg apróra vágott zöldfűszerekkel, facsarjunk rá egy citrom levét és szórjuk meg tengeri sóval.
Sárga laskagomba
Gyümölcsös aroma
A sárga laskagomba Kelet-Ázsiában honos, sárga színű, szirom alakú kalapja és elefántcsont színű tönkje van. Húsa fehér, mérettől függően vékony vagy vastag, textúrája húsos. Aromája gyümölcsös, testes vörösborra emlékeztet.
Törékeny
Nagyon törékeny gomba, óvatosan kell kezelni. Papírzacskóban tároljuk.
Nyári gomba
Főként a nyári hónapokban, májustól októberig elérhető. Sárga színét az egyik esszenciális aminosavnak, a karotinoidnak köszönheti. Magasabb a réz és cinktartalma, mint egyéb termesztett gombáknak.
Levesekbe kiváló
Konyhai felhasználását illetően a sárga laskagomba nagyon jól passzol levesekbe, de pirítva és párolva is finom. Remekül harmonizál a tenger gyümölcseivel, sertéshússal, gyömbérrel, szójával, ázsiai zöldségkeverékkel.
Modern ízek
Modern receptek gyakran párosítják kagylóval, édesköménnyel, rukkolával, friss és olvadó sajtokkal, pácolt húsokkal (prosciutto), fekete fokhagymával és mogyoróhagymával.
Süngomba
Elnevezése
Más néven majomfejgomba, oroszlánysörény-gomba, pom-pom blanc.
Mérete
Termőteste puha, 2-5 cm hosszú, amelyen 1,5-2 cm vastag szálak találhatók, közel egymáshoz. Húsa fehéres, sűrű.
Ne mosd meg!
Ne mossuk, mert teleszívná magát vízzel. Csak vágjuk ujjnyi vastag szeletekre és vajban vagy olajban süssük meg, de bepanírozva ki is ránthatjuk.
Különleges aroma
Állaga hasonlít a tenger gyümölcseihez, íze a borjú- vagy szárnyashúsra emlékeztet, enyhe kókusz, citromfű és gyümölcsös aromával.
Pioppino / Déli tőkegomba
Kiemelkedő íz
A világ egyik legfinomabb gombája. Kalapja 3-10 cm átmérőjű, bársonybarna színű.
Kellemes aroma
Kellemes aromájú gomba, kenyértésztára és érett boroshordóra emlékeztető zamatú, hőkezelés után a tenger gyümölcseihez hasonló, roppanós halmazállapotú gomba.