Koronavírus-járány után a hazai gombaipar
Más mezőgazdasági ágazatokhoz hasonlóan a gombaszektort is kihívás elé állította a koronavírus-járvány, amelyből azonban sikerrel lábalt ki az ágazat; az egészségesebb étrend előtérbe kerülésével pedig megnőtt a kereslet a gomba iránt a hazai piacon is. (Tovább)
Óriási a beruházás költsége, de 100%, hogy megtérül
A gombatermesztésben nagy lehetőség van: kiszámítható piac, folyamatos kereslet. Egy modern gombaház 30 évig alkalmas lehet minőségi termék előállítására. (Tovább)
Igazi szuperélelmiszer a gomba, mely minden étrendben megállja a helyét
Minden étrendbe beilleszthető, szuperélelmiszer a gomba. Nem véletlen, hogy a magyarok tányérján is egyre gyakrabban előfordul a sajátos ízvilágú alapanyag. (Tovább)
2024 lesz az eddigi legvegánabb év
Két iparági jelentés is egyetért abban, hogy a vegán élelmiszerek, különösen a növényi eredetű tengeri ételek és az egyszerűsített húsalternatívák 2024-ben is egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert a fogyasztók körében. (Tovább)
2024-ben is népszerű lesz a gomba
A fehérje és a gombák összetevői 2024-ben is egyre népszerűbbek lesznek: a fogyasztók 42%-a szerint a fehérje a legfontosabb összetevő, a gombát tartalmazó ételek pedig 2018 és 2023 között 12%-kal nőnek éves szinten. (Tovább)
Rózsaszín összefogás a daganatos betegekért
A rózsaszín csomagolású termesztett gombatermékek eladásából befolyt összeggel idén is a daganatos betegek gyógyulását a budapesti Szent Margit Kórház és a SOTE Belgyógyászati és Onkológiai Osztály mellrák ellenes munkáját segítjük. (Tovább)
A gomba a bevásárlókosarak alapdarabjává válik?
A gomba mindenhol felbukkan – wellness teákban, vitaminokban, turmixokban, testápolási termékekben és látszólag az élelmiszerboltok minden sorában. (Tovább)
Az emelkedő élelmiszerárak ellenére is népszerű a gomba
A gombában van valami eredendően „extra”. Persze, a hús ízletes és megfizethetőbb helyettesítőjeként lenyűgözőek, de emellett rengeteg egészségügyi előnnyel járnak, jól illeszkednek a különböző étrendekbe, és gyorsan elkészülnek. (Tovább)
Mi történik a szervezeteddel, ha gombát eszel?
Nagyon sokféle gomba létezik. A gomba egy vegetáriánus alapanyag, amely ételek széles választékába illeszthető, így logikus, hogy a szervezeted a legkülönfélébb reakciókat válthatja ki, ha ízletes gombát eszel. (Tovább)
Egy közönséges gomba is eltávolítja a higanyt a talajból
A Marylandi Egyetem kutatója és munkatársai megállapították, hogy a Metarhizium robertsii gomba eltávolítja a higanyt a növények gyökerei körüli talajból, valamint az édes és sós vízből. A kutatók genetikailag is módosították a gombát, hogy felerősítsék a hatását. (Tovább)
140 nap alatt képes lebontani a műanyagot két gombafaj
A világ műanyaghulladékának csaknem egyharmada polipropilén, egy kemény műanyag, amelyet palackkupakok és élelmiszer-tárolók készítésére használnak, és amelynek lebomlása több száz évig is eltarthat. Most azonban tudósok a talajban található két gombatörzset arra használtak fel, hogy mindössze 140 nap alatt lebontsák a laboratóriumi polipropilénmintákat. (Tovább)
A gombák segíthetnek lassítani a felmelegedést
A gyökérkapcsolt, más néven mikorrhiza gombák a fosszilis tüzelőanyagok éves globális kibocsátásának akár 36 százalékát is a föld alatt tartják, derült ki egy friss kutatásból. (Tovább)
Gombából készült tűzálló anyag
Elbúcsúzhatunk a lakástüzektől, a gombák gyökérszerű hálózatából, azaz micéliumából készült fenntartható és tűzálló anyagot fejleszthettek ki az RMIT Egyetem kutatói. (Tovább)
Süngomba, a következő vegán steak
Alkalmanként még a vegánok és a vegetáriánusok is vágynak egy klasszikus steak erőteljes, kiadós húsára. Itt jön képbe a süngomba. (Tovább)
Biológiailag lebomló deszkák gombából
A Magical Mushroom Company deszkákat akar gyártani gombából és kenderhulladékból. Új deszkákat, amelyek csökkentenék a strandokon nagy számban használt termékek hatását. (Tovább)
Gitár micéliumból
A fenntarthatóságra törekvő gitárgyártó olyan bioanyagokkal újít, mint a micélium. (Tovább)
Kampány a gombafogyasztás népszerűsítésére
A gombák Európa-szerte történő népszerűsítése érdekében az Európai Gombatermesztők Szövetsége (GEPC) az EU által társfinanszírozott kampányt indított, amelynek szlogenje: „Európai gomba, a rejtett gyöngyszem”. Az 5 millió eurós promóciós kampány három év alatt várhatóan 28 millió eurós növekedést eredményez. (Tovább)
Hűtőtáska gombából?
A gombák viszonylag nagy mennyiségű vizet raktároznak, így a kutatók a kiszárításukkal meg tudták mérni, hogy mennyire képesek lehűteni magukat a különböző páratartalmú környezetben. (Tovább)
Gombamicélium alapú tojáshelyettesítő
A Potato Protein+Plus egy természetes fehérje, amely organikus burgonyából származik és gombamicéliummal kombinálva kiváló megoldást kínál a tojásmentes textúrák létrehozására. (Tovább)
Gombák alakítják hasznos termékekké a cigarettacsikkeket
Mi lenne, ha a gombákat arra tanítanánk, hogy megegyék a cigarettacsikkeket és a maradék műanyagot új, újrahasznosítható termékek előállítására használnánk? (Tovább)
A gombából készült szigetelés lehet az építőipar új sztárja
A gombáknak nagy szerepe lehet az építőiparban miután gombafonál-alapú szigetelőanyagot fejlesztett ki egy brit vállalkozás, további bio anyagokat felhasználva. (Tovább)
Gombákból készült számítógépet – gombaagyat fejleszt egy kutatóintézet
A gombák, mint ismert, vékony filamentumokból álló hálózattal rendelkeznek, amelyet micéliumnak neveznek. Ezek a filamentumok különböző szubsztrátumokon, például faforgácson, talajon vagy agarlemezeken növekedhetnek és szétágazhatnak. Az UCL kutatói egy speciális gombafajtát, az úgynevezett laskagombát (Pleurotus ostreatus) használnak, amely egyrészt gyorsan növekszik, másrészt elektromos jeleket is képes produkálni. (Tovább)
Ez most óriási biznisz: komoly támogatást kaphat az a termelő, aki ebbe belevág
Az elmúlt idők nehézségei persze ezt az ágazatot sem kímélték, ám ennek ellenére nem kell vagyonokat otthagyni érte a boltokban. Ráadásul komoly támogatáshoz juthat az, aki most a termesztésére adja a fejét. (Tovább)
Egy gomba, amelynek olyan az íze, mint a csirkehúsnak
A csirkeimádóknak érdemes odafigyelniük, ha az ördögszekér gombáról van szó, mert ez egy olyan gomba, amelynek íze figyelemre méltóan hasonlít a nemzet kedvenc baromfihúsához. (Tovább)
Őrült nagy sláger lesz a gomba 2023-ban
A gombák népszerűsége folytatódni fog, az előrejelzések szerint 2023-ban pedig olyan mainstream lesz, mint a CBD és a kollagén. (Tovább)
Hogyan építsük be a gombát a különböző diétákba?
Január 1-jén sok ember azt fogadja meg, hogy az új évben egészségesebben fog táplálkozni. Most azt szeretnénk megmutatni, hogy nem kell januárig várnod, hogy elkezdhess egy zsírszegény étrendet olyan ételekkel, amelyek táplálóak, laktatóak és ízletesek. (Tovább)
10 zöldség, amelyet minden héten fogyasztanunk kellene
Ezek a zöldségek tele vannak esszenciális tápanyagokkal, így nagyszerűen kiegészítik a szokásos étkezési szokásokat. (Tovább)
Gombából készült biológiailag lebomló polisztirol helyettesítő
A habpolisztirol hasonló szerkezetüknek, kialakítási lehetőségeinek, rugalmasságának és szilárdságának köszönhetően könnyen helyettesíthető a micélium termékével. (Tovább)
A mikoprotein, más néven gombahús olyan piac, amely a következő évtizedben várhatóan fellendül
A vegán élelmiszerek iránti kereslet azt jelenti, hogy a gomba piaca várhatóan 2032-re közel 1 milliárd dollárt ér el. (Tovább)
Újrahasznosítható számítógépes chipek gombabőrből
Ha a számítógépes chipek és akkumulátorok alapanyagául a gomba bőrét használnák, azokat könnyebben lehetne újrahasznosítani. (Tovább)
Sütve-főzve is egészséges a laskagomba
A többféleképpen elkészíthető laskagomba nemcsak finom, hanem magas rost- és fehérjetartalma miatt rendkívül egészséges is. (Tovább)
Főmenü Mini
A Főmenü Mini ezúttal Közép-Európa legnagyobb gombatermelő telepén járt utána a nagyüzemi gombatermesztés titkainak. (Tovább)
Gombaalapú fehérjéből készül majd az új hús?
Élelmiszer-hulladékból kinyert gombalapú fehérjékből készülhet az új húshelyettesítő termék, amely hamarosan kereskedelmi forgalomba kerül a növényi alapú fehérje egy fenntarthatóbb alternatívájaként. (Tovább)
5 jó ok gombafarm létrehozásához
A gomba termesztése akár hobbi, kisüzemi vagy nagyobb léptékben, kellő szakmai felkészültséggel és modern gombafarm technológiával üzletileg is nyereséges tud lenni. (Tovább)
Vörös húsok helyett gombafehérjékkel a Föld megmentéséért
Ha az emberiség által elfogyasztott vöröshúsok mennyiségének csak egyötödét gombákból és algákból kivont mikrobiális fehérjékkel helyettesítenénk, akkor már ezzel 56%-kal csökkenthetnénk 2050-re az éves erdőírtás mértékét a bolygón. (Tovább)
Öt mód, ahogy a gombaalapú technológia megváltoztatja a világot
A gomba nem csak egy finom pizzafeltét. Segíthetnek más bolygók elfoglalásában, a műanyagszennyezés leküzdésében, és még a veszélyeztetett méhek megmentésében is. Tudtad, hogy tízszer több gombafaj létezik, mint növény? Hogy minden erdei kirándulással kilométernyi gombafonalat taposunk le? Vagy hogy minden lélegzetvétellel akár 10 gombaspóra is belélegzünk? (Tovább)
A gomba tisztítása és tárolása
Így győződhetsz meg arról, hogy megfelelően tisztítod és tárolod a termesztett gombát. (Tovább)
Jobb a gomba, mint a hínár
Dublini kutatók úgy vélik, a gomba sokkal ígéretesebb takarmány-adalékanyag, mint a hínár. Kísérletek sorozatával megállapították, hogy a gombák javítják a sertések takarmányozási hatékonyságát. (Tovább)
Gomba és tengeri alga alapú halhelyettesítő
Gombából és tengeri algából készített tengerihal-helyettesítő terméket fejleszt közösen egy tudóscsoport és egy Michelin csillagos séf. (Tovább)
Gombaalapú húsalternatívák az erdők megmentésére
A kérődzők húsának mikrobiális fehérjével való helyettesítése a jövőben jelentősen csökkentheti az élelmiszeripar üvegházhatású gázlábnyomát. (Tovább)
A gomba továbbra is az Év alapanyaga
Az élelmiszeripar trendfigyelői immár negyedik éve tartják a gombát a legnépszerűbb alapanyagnak. A 2022-es trend-előrejelzési szezon lezárásaként a The New York Times nemrégiben a gombát az „Év alapanyagának” és a növényi alapú mozgalom elengedhetetlen táplálékának nevezte. (Tovább)
Öt ok, amiért a gomba a fenntarthatóság jövője
Mi a közös a biológiailag lebomló koporsókban, a hús nélküli marhahamburgerekben vagy a fenntartható Stella McCartney kézitáskában? Mindegyik egy szuper-összetevőnek köszönhetően lehetséges; a gomba. (Tovább)
Top Food Trends 2022
Ördögszekér laskagomba – az egészséges gomba, amely a feltörekvő alternatív tenger gyümölcsei ágazat kulcsfontosságú alapanyagként használ majd. Húsos, kiadós és remek ízű. (Tovább)
A gombafogyasztás csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatát
A termesztett gombák rendszeresen kerülnek az újságok címlapjára különböző gyógyhatással összefüggésben. Bizonyítottan csökkentik rákos megbetegedések kockázatát, jelentős mennyiségű antioxidánst tartalmaznak. Bizonyos gombák hatásosak lehetnek leukémia ellen, de akár az elhízás elleni harcban is hatásos eszközök lehetnek. (Tovább)
Megosztó, de mégis a világ egyik legfenntarthatóbb tápláléka a gomba
Lehet rajongani az összes fajtájáért, de vannak, akik fanyalogva tologatják a tányéron. Számos kutatás alapján a gombák fenntarthatóbbak a többi “zöldnél”. (Tovább)
A gombabőr „romantikája”
A gombabőrre már több nagyobb divatmárka is felfigyelt, az őket gyártó néhány vállalat többféle együttműködésről számol be. (Bővebb info)
2021 Top Food Trendjei
Az étkezés és a főzés éves trendjeit nehéz megjósolni és ez alól a 2021-es ételek trendje sem kivétel. A stresszes 2020 után azonban sok ember minden eddiginél jobban odafigyel az ételekre, mint a kényelem, a jólét és a közösség eszközei. A 2021-es élelmiszer-trendek célja a testünk, a bolygónk és a pénztárcánk egészségének javítása. (Bővebb info)
Termesztett gombák a növényi alapú forradalom új sztárjai
Két gombafajta törhet be a növényi alapú élelmiszerpiacra új sztárként. A laskagomba és az ördögszekér laska eladási aránya az utóbbi időben jelentősen megnőtt, amit elsősorban a gombák hússzerű textúrájával magyaráznak. A gombák kiváló alternatívát jelenthetnek azoknak a vásárlóknak, akik kifejezetten a húsmentes alternatívákat keresik. (Bővebb info)
Steak vegetáriánusoknak – gombából
Nagy-Britanniában az Iceland szupermarket lánc a héten dobta piacra legújabb vegánoknak szánt termékét, egy gombából készülő „sztéket”, ami a terméket már kóstolók szerint megszólalási hasonlít a húsra. Tovább
Véres burgert dobtak piacra
A termék a kifejezetten hústermékeket imitáló, de vegán élelmiszereket fejlesztő Beyond Meat-nek köszönhetően érkezik nemsokára az egyik brit hipermarketlánc áruházaiba. Tovább
Új húspótló termék gombából
Egy új, a húsmentes étkezésben kiválóan alkalmazható terméket dobott a piacra a To-Jo Mushrooms. Az új termék alapja természetesen a csiperkegomba (fehér csiperke és portobello), aminek megjelenése a hagyományos BBQ sertéshúsra, a pulled porkra hasonlít. Tovább
Új trend: adj gombát az ételekhez!
A finomra összevágott, umamiban gazdag csiperkegomba keverve a darált hússal – marha, sertés vagy csirke – egy jó adag egészséget biztosít, miközben gazdagítja az étel ízét és állagát, ezt hívják angolul blendability-nek. Tovább
Gombaburgerek a gombafogyasztás növelésére
Az Amerikai Egyesült Államokban a SODEXO közétkeztetési cég és a Gomba Tanács úgy szeretné a fiatalok körében növelni a gombafogyasztást, hogy az iskolai menzákon húsból és gombából készült hamburgereket kínálnak. Tovább
Gombamixelés (Blending is trending)
Használjon gombát, hogy megreformálja ételeit – csak vágja apróra a gombát, hogy passzoljon a hús textúrájához és a hús egy részét helyettesítse gombával kedvenc receptjeiben, mint a fasírt, lasagna, tésztaszósz. Tovább
Umami, az ötödik alapíz és a gomba
Az umami egy sós íz, az édes, a keserű, a savanyú és a sós mellett az öt alapíz egyike. Úgy lehet elképzelni, mint egy kellemes, húslevesre vagy hús ízére emlékeztető íz, mint egy sokáig megmaradó, étvágygerjesztő érzés. Az umamit letapogató receptorok az egész nyelven találhatóak. Az umami hatása, hogy kiegyensúlyozottá válik az íz és egy egységes aromát kap az étel. Tovább
Termesztett gomba, a szuperélelmiszer
A gombaféléket gyakran csak a kulináris felhasználásuk miatt tartják számon, mert gazdagítják az étel ízét és ínyenc külsővel rendelkeznek. Valószínűleg ezért is igen népszerű pizzafeltét. Tovább
Napsütés, gomba és D-vitamin …. mi a közös bennük?
A szervezetnek szüksége van D-vitaminra a kalcium és a foszfát egyensúly fenntartásához, amely csontjaik egészségéért felelnek. A D-vitamin hiány növeli az angolkór és a csontritkulás kialakulásának kockázatát és nagyon fontos az immunrendszer, a központi idegrendszer működéséhez és az izmok fejlődéséhez is. Plusz, egy egyre több bizonyíték utal arra, hogy normális D-vitamin szint fenntartása hozzájárul a szívbetegségek, a 2. típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a vastagbélrák kockázatának csökkentéséhez. Tovább
Csiperkegomba a lisztérzékenyeknek
A csiperkegomba maga nem tartalmaz glutént, így nyugodtan beilleszthető a gluténmentes diétába. Tovább
Gombafogyasztás cukorbetegként
A gomba alacsony szénhidrátszinttel rendelkezik. Mivel a gombafélék szénhidráttartalma nagyon alacsony, a gomba GI értéke nullához közelít. Más szóval, a gombafogyasztásnak nincs valódi hatása a vércukorszintre, amely a cukorbetegek számára előnyös. Tovább
A gomba fehérjetartalma
A fehérje a szervezet számára alapvető tápanyag, nélkülözhetetlen energia- és tápanyagforrás. Saját fehérjéinket úgy állítjuk elő, hogy a bevitt táplálékot elemeire, aminosavakra bontjuk, és abból új fehérjéket készítünk. Így ezekre az elemekre, az aminosavakra van szükségünk. A fehérjéknek fontos szerepük van a szövetépítésben (izmok, szövetek), a vízmegkötésben, a sav-bázis egyensúly szabályozásában. Ezen kívül számos anyag alkotórészei és több vegyület képződéséhez is szükségesek. Tovább
Milyen sörök és borok illenek a gombaételekhez?
A gomba umamiban gazdag – ez egy, a japánok által felfedezett, intenzíven sós íz, amely tökéletesen harmonizál különféle borokkal és sörökkel, mint a Pinot Noir, a Cabernet Sauvignon vagy a sötét lager és a barna ale sörök. Tovább
GoPink
A nemzetközi mellrák ellenes kezdeményezéshez csatlakozva a Bio-Fungi Kft. 2012-ben indította el GoPink! kampányát, amellyel a szűrővizsgálatok és önvizsgálat fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet. A kampány keretében egész október hónapban a rózsaszín tálcás gombatermékek eladásából származó bevétel egy részével a mellrák elleni harcot támogatjuk.
Kávé és csokoládé gombákkal
Mindannyian szeretnénk jobban aludni, kevésbé stresszes lenni, több energiával rendelkezni és kevesebbet betegnek lenni … és szeretnénk tisztábban is gondolkodni. Csak egy mágikus bájital kellene, amelyet megiszunk és mindezeknek a birtokában lennénk. Tovább
Gombából készült szandál
A fenntarthatóság a divatba is betört: az elmúlt három évben a divatiparban is egyre hangsúlyosabbá vált a biológiailag lebomló és megújuló alapanyagok használata. Salvatore Ferragamo például egy citrusfélékből származó mellékterméket használ pólók, ruhák és nadrágok elkészítéséhez, amely tapintásra olyan, mint a selyem. A Fülöp-szigeteki AnanasAnam ananászlevelekből készített műbőrt, egy holland textiltervező (Aniela Hoitink) gomba micéliumból koktélruhát. Tovább