Öt ok, amiért a gomba a fenntarthatóság jövője
Mi a közös a biológiailag lebomló koporsókban, a hús nélküli marhahamburgerekben vagy a fenntartható Stella McCartney kézitáskában? Mindegyik egy szuper-összetevőnek köszönhetően lehetséges; a gomba. (Tovább)
Top Food Trends 2022
Ördögszekér laskagomba – az egészséges gomba, amely a feltörekvő alternatív tenger gyümölcsei ágazat kulcsfontosságú alapanyagként használ majd. Húsos, kiadós és remek ízű. (Tovább)
A gombafogyasztás csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatát
A termesztett gombák rendszeresen kerülnek az újságok címlapjára különböző gyógyhatással összefüggésben. Bizonyítottan csökkentik rákos megbetegedések kockázatát, jelentős mennyiségű antioxidánst tartalmaznak. Bizonyos gombák hatásosak lehetnek leukémia ellen, de akár az elhízás elleni harcban is hatásos eszközök lehetnek. (Tovább)
Megosztó, de mégis a világ egyik legfenntarthatóbb tápláléka a gomba
Lehet rajongani az összes fajtájáért, de vannak, akik fanyalogva tologatják a tányéron. Számos kutatás alapján a gombák fenntarthatóbbak a többi “zöldnél”. (Tovább)
A gombabőr “romantikája”
A gombabőrre már több nagyobb divatmárka is felfigyelt, az őket gyártó néhány vállalat többféle együttműködésről számol be. (Bővebb info)
2021 Top Food Trendjei
Az étkezés és a főzés éves trendjeit nehéz megjósolni és ez alól a 2021-es ételek trendje sem kivétel. A stresszes 2020 után azonban sok ember minden eddiginél jobban odafigyel az ételekre, mint a kényelem, a jólét és a közösség eszközei. A 2021-es élelmiszer-trendek célja a testünk, a bolygónk és a pénztárcánk egészségének javítása. (Bővebb info)
Termesztett gombák a növényi alapú forradalom új sztárjai
Két gombafajta törhet be a növényi alapú élelmiszerpiacra új sztárként. A laskagomba és az ördögszekér laska eladási aránya az utóbbi időben jelentősen megnőtt, amit elsősorban a gombák hússzerű textúrájával magyaráznak. A gombák kiváló alternatívát jelenthetnek azoknak a vásárlóknak, akik kifejezetten a húsmentes alternatívákat keresik. (Bővebb info)
Steak vegetáriánusoknak – gombából
Nagy-Britanniában az Iceland szupermarket lánc a héten dobta piacra legújabb vegánoknak szánt termékét, egy gombából készülő „sztéket”, ami a terméket már kóstolók szerint megszólalási hasonlít a húsra. Tovább
Véres burgert dobtak piacra
A termék a kifejezetten hústermékeket imitáló, de vegán élelmiszereket fejlesztő Beyond Meat-nek köszönhetően érkezik nemsokára az egyik brit hipermarketlánc áruházaiba. Tovább
Új húspótló termék gombából
Egy új, a húsmentes étkezésben kiválóan alkalmazható terméket dobott a piacra a To-Jo Mushrooms. Az új termék alapja természetesen a csiperkegomba (fehér csiperke és portobello), aminek megjelenése a hagyományos BBQ sertéshúsra, a pulled porkra hasonlít. Tovább
Új trend: adj gombát az ételekhez!
A finomra összevágott, umamiban gazdag csiperkegomba keverve a darált hússal – marha, sertés vagy csirke – egy jó adag egészséget biztosít, miközben gazdagítja az étel ízét és állagát, ezt hívják angolul blendability-nek. Tovább
Gombaburgerek a gombafogyasztás növelésére
Az Amerikai Egyesült Államokban a SODEXO közétkeztetési cég és a Gomba Tanács úgy szeretné a fiatalok körében növelni a gombafogyasztást, hogy az iskolai menzákon húsból és gombából készült hamburgereket kínálnak. Tovább
Gombamixelés (Blending is trending)
Használjon gombát, hogy megreformálja ételeit – csak vágja apróra a gombát, hogy passzoljon a hús textúrájához és a hús egy részét helyettesítse gombával kedvenc receptjeiben, mint a fasírt, lasagna, tésztaszósz. Tovább
Umami, az ötödik alapíz és a gomba
Az umami egy sós íz, az édes, a keserű, a savanyú és a sós mellett az öt alapíz egyike. Úgy lehet elképzelni, mint egy kellemes, húslevesre vagy hús ízére emlékeztető íz, mint egy sokáig megmaradó, étvágygerjesztő érzés. Az umamit letapogató receptorok az egész nyelven találhatóak. Az umami hatása, hogy kiegyensúlyozottá válik az íz és egy egységes aromát kap az étel. Tovább
Termesztett gomba, a szuperélelmiszer
A gombaféléket gyakran csak a kulináris felhasználásuk miatt tartják számon, mert gazdagítják az étel ízét és ínyenc külsővel rendelkeznek. Valószínűleg ezért is igen népszerű pizzafeltét. Tovább
Napsütés, gomba és D-vitamin …. mi a közös bennük?
A szervezetnek szüksége van D-vitaminra a kalcium és a foszfát egyensúly fenntartásához, amely csontjaik egészségéért felelnek. A D-vitamin hiány növeli az angolkór és a csontritkulás kialakulásának kockázatát és nagyon fontos az immunrendszer, a központi idegrendszer működéséhez és az izmok fejlődéséhez is. Plusz, egy egyre több bizonyíték utal arra, hogy normális D-vitamin szint fenntartása hozzájárul a szívbetegségek, a 2. típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a vastagbélrák kockázatának csökkentéséhez. Tovább
Csiperkegomba a lisztérzékenyeknek
A csiperkegomba maga nem tartalmaz glutént, így nyugodtan beilleszthető a gluténmentes diétába. Tovább
Gombafogyasztás cukorbetegként
A gomba alacsony szénhidrátszinttel rendelkezik. Mivel a gombafélék szénhidráttartalma nagyon alacsony, a gomba GI értéke nullához közelít. Más szóval, a gombafogyasztásnak nincs valódi hatása a vércukorszintre, amely a cukorbetegek számára előnyös. Tovább
A gomba fehérjetartalma
A fehérje a szervezet számára alapvető tápanyag, nélkülözhetetlen energia- és tápanyagforrás. Saját fehérjéinket úgy állítjuk elő, hogy a bevitt táplálékot elemeire, aminosavakra bontjuk, és abból új fehérjéket készítünk. Így ezekre az elemekre, az aminosavakra van szükségünk. A fehérjéknek fontos szerepük van a szövetépítésben (izmok, szövetek), a vízmegkötésben, a sav-bázis egyensúly szabályozásában. Ezen kívül számos anyag alkotórészei és több vegyület képződéséhez is szükségesek. Tovább
Milyen sörök és borok illenek a gombaételekhez?
A gomba umamiban gazdag – ez egy, a japánok által felfedezett, intenzíven sós íz, amely tökéletesen harmonizál különféle borokkal és sörökkel, mint a Pinot Noir, a Cabernet Sauvignon vagy a sötét lager és a barna ale sörök. Tovább
GoPink
A nemzetközi mellrák ellenes kezdeményezéshez csatlakozva a Bio-Fungi Kft. 2012-ben indította el GoPink! kampányát, amellyel a szűrővizsgálatok és önvizsgálat fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet. A kampány keretében egész október hónapban a rózsaszín tálcás gombatermékek eladásából származó bevétel egy részével a mellrák elleni harcot támogatjuk.
Kávé és csokoládé gombákkal
Mindannyian szeretnénk jobban aludni, kevésbé stresszes lenni, több energiával rendelkezni és kevesebbet betegnek lenni … és szeretnénk tisztábban is gondolkodni. Csak egy mágikus bájital kellene, amelyet megiszunk és mindezeknek a birtokában lennénk. Tovább
Gombából készült szandál
A fenntarthatóság a divatba is betört: az elmúlt három évben a divatiparban is egyre hangsúlyosabbá vált a biológiailag lebomló és megújuló alapanyagok használata. Salvatore Ferragamo például egy citrusfélékből származó mellékterméket használ pólók, ruhák és nadrágok elkészítéséhez, amely tapintásra olyan, mint a selyem. A Fülöp-szigeteki AnanasAnam ananászlevelekből készített műbőrt, egy holland textiltervező (Aniela Hoitink) gomba micéliumból koktélruhát. Tovább