ChefGomba vörösboros laskapörkölt polentával 2

Vörösboros laskagomba pörkölt polentával

Hozzávalók:
1000 g laskagomba
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 evőkanál olaj
2 teáskanál őrölt piros fűszerpaprika
1,5 dl száraz vörösbor (jó minőségű)
15 dkg kukoricadara
4-5 dl víz
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál kakukkfű levél friss vagy szárított
petrezselyemzöld a tálaláshoz
5 dkg vaj

Elkészítés:

A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd az olajon alacsony hőfokon, fedő alatt egy lábasban 10-15 perc alatt puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a piros paprikát, felöntjük 1 dl vízzel és az egészet összeturmixoljuk, hogy egy krémes pörkölt alapot kapjunk.
A laskagombát fél centi, centi széles csíkokra vágjuk és a hagymás alaphoz adjuk. Sózzuk, majd felöntjük a vörösborral és további 1 dl vízzel. Fedő alatt 35-40 percig pároljuk alacsony hőfokon. Amikor a gomba megpuhult, levesszük a fedőt és ha túl sok lé, akkor forraljuk magas hőfokon 3-5 percig, hogy egy sűrűbb szaftot kapjunk.
Miközben fő a gomba elkészítjük a polentát. Ehhez a kukoricadarát a vízzel összekeverjük, sóval ízesítjük és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Ekkor hozzáadjuk a megpucolt és lereszelt fokhagymát, a kakukkfüvet, a vajat és az egészet összekeverjük.
Ha szükséges sóval ízesítjük. Miután a gomba elkészült a polentával tálaljuk. A tetejét megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemmel.