2024-ben is népszerű alapanyag lesz a gomba

Az Innova Market Insights szerint a fehérje és a gombák összetevői 2024-ben is egyre népszerűbbek lesznek. A piackutató „az összetevők reflektorfénybe kerülnek” trendje a jövő évre az első helyen áll, átvéve a 2023-as első helyezést az érték újraértelmezése trendtől.

Az Innova kutatása szerint a fehérje és a gomba a két legfelkapottabb összetevő: a fogyasztók 42%-a szerint a fehérje a legfontosabb összetevő, a gombát tartalmazó ételek pedig 2018 és 2023 között 12%-kal nőnek éves szinten.

„Ennek oka lehet például az íz vagy az állag, vagy más pozitív asszociációk – nem pedig pusztán a táplálkozásra gyakorolt előnyök miatt” – mondta Lu Ann Williams, az Innova globális kutatási igazgatója. „Ezek az asszociációk visszhangozhatnak más, közkedvelt termékeket, a közösségi médiából vett részleteket vagy az egészséges összetevőkről – a „szupergyümölcsöktől” a bélbarát baktériumokig – szóló sokéves online információkat.”

A fenntarthatóság áll az Innova második számú trendjének középpontjában: a természet ápolása. A fogyasztók 70%-a mondta, hogy a fenntarthatóság fontosabb a termékválasztás során, mint két évvel ezelőtt, és azok a termékek, amelyek érintik az éghajlattal kapcsolatos aggodalmak növekvő tudatosságát, jobban meg tudnak különböztetni a versenytársaktól, mondta Williams asszony.

„A regeneratív mezőgazdaságtól kezdve az állattenyésztés körülményeiig, a természethez és a környezethez való kötődést hangsúlyozó márkák a fogyasztók körében áttörést érnek el” – mondta. „Az elmúlt négy év során elemzésünk például megdöbbentő, évi 40%-os növekedést talált az olyan élelmiszer- és italtermékek számában, amelyek valamilyen vízhasználati állítást tesznek”.

A vízpazarlás iránti érdeklődés máshol is megfigyelhető, a Whole Foods Market is a víztakarékosságot jelölte meg 2024 egyik legfontosabb trendjeként.

A személyes egészségügyi előnyök szintén fontos tényező maradnak a fogyasztók számára. Az Innova 2024-re vonatkozó harmadik trendje, a megelőzés előtérbe helyezése, olyan termékeket emel ki, amelyek segítenek a vásárlóknak abban, hogy proaktívak legyenek egészségük megőrzése és az olyan hosszú távú szövődmények elkerülése érdekében, mint a szív- és érrendszeri betegségek. A trend azt is hangsúlyozza, hogy a fogyasztók egyre nagyobb mértékben akarnak személyes felelősséget vállalni az egészségükért.

A 2024-es negyedik számú trend a növényi alapú formulákat és formátumokat ötvözi más népszerű címkén szereplő állításokkal, többek között az ismertséggel és a kényelemmel. Például a növényi alapú és vegán állításokkal ellátott készételek és köretek 2020 óta évente 8%-kal nőttek.

„Az időtakarékos készételek egyre több népszerű ételt kínálnak alternatív vegán vagy vegetáriánus változatban, például lencsés lasagnát” – mondta Williams asszony. „Egyértelmű üzenet érkezik a márkák és a kiskereskedők számára, hogy míg a fogyasztók egy része egyáltalán nem eszik húst, addig sokkal többen örömmel esznek kevesebbet belőle.”

Az Innova öt legfontosabb trendje a „local goes global”. A helyi eredetű alapanyagokat a globális konyhával ötvöző termékek kihasználhatják a világ minden tájáról származó ízek iránt érdeklődő fogyasztók 66%-át, bár fontos lesz egyensúlyt teremteni az egymással versengő elemek között.

„A végeredmény ötvözheti a helyi büszkeség lehetőségét a nemzetközi ételek izgalmával” – mondta Williams asszony. „Ez nem helyettesíti a hagyományos, helyi menük népszerűségét, hanem új területekre terjeszti ki azokat.”