A gombafogyasztás hét nagyszerű hatása

A gomba pikáns ízt kölcsönöz az ételeknek anélkül, hogy sok zsírt, kalóriát vagy nátriumot adna hozzá. De az egészségügyi előnyök nem állnak meg itt. A kutatók folyamatosan fedezik fel, hogy a gombák hogyan védik ki a krónikus betegségeket és hogyan javítják a mindennapi egészséget. Lássuk, melyek ezek!

1. A gomba csökkenti a rák kockázatát

Egy 1966 és 2020 között végzett 17 rákkutatás áttekintése azt mutatja, hogy napi mindössze 18 gramm gomba (ami körülbelül 1/8 csészényi vagy két közepes gombának felel meg) elfogyasztása akár 45%-kal is csökkentheti a rák kockázatát. A gomba erőteljes forrása az ergotioninnak, egy aminosavnak és antioxidánsnak, amely megakadályozza vagy lelassítja a sejtkárosodást. Egyes gombafajok (például a shiitake, a laskagomba, a maitake és az ördögszekér laskagomba) nagyobb mennyiségű ergotionint tartalmaznak. A kutatók azonban megállapították, hogy bármelyik gombafajta beépítése a napi étrendbe csökkenti a rák kockázatát.

2. Alacsonyabb nátriumbevitel a gomba segítségével

A nátrium és a magas vérnyomás gyakran kéz a kézben járnak. A nátrium hatására a szervezet felesleges folyadékot tart vissza, ami növelheti a vérnyomást. Ha csökkenteni szeretné a nátriumbevitelt, fontolja meg, hogy gombát adjon az étkezéseihez. A gomba alacsony nátrium-tartalmú – egy egész csésze fehér csiperkegombában mindössze 5 mg nátrium van. Ízletes ízt biztosítanak, amely csökkenti a hozzáadott só szükségességét, alacsonyan tartva így a vérnyomást. Az amerikai Culinary Institute of American és a UC Davis tanulmánya szerint, ha a hús felét gombára cseréljük egy hagyományos darált marhahúsos receptben, az íz megtartható, miközben a nátriumbevitel 25%-kal csökken.

3. Az alacsonyabb koleszterinszint elősegítése

A gomba kiválóan helyettesítheti a vörös húst, miközben minimalizálja a kalóriát, a zsírt és a koleszterint. Kutatások szerint különösen a shiitake gomba segít alacsonyan tartani a koleszterinszintet. Olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek gátolják a koleszterintermelést, megakadályozzák a koleszterin felszívódását, és csökkentik a vérben lévő koleszterin teljes mennyiségét.

4. A gomba védi az agy egészségét

A kutatók továbbra is vizsgálják a gombafogyasztás hatását az enyhe kognitív károsodásra (MCI). Az MCI memória- és nyelvi nehézségeket okoz, és gyakran az Alzheimer-kór előfutára. Egy szingapúri tanulmányban azok a résztvevők, akik hetente több, mint két csésze gombát ettek, 50%-kal kisebb kockázatot mutattak az MCI kialakulására. Még azok is láttak némi előnyt, akik csak egy csészényit ettek. A résztvevők által fogyasztott gombák között volt a laska-, shiitake- és fehér csiperkegomba.

5. D-vitamin forrást biztosít a gomba

A D-vitamin segít a szervezetednek a kalcium felszívódásában az erős csontok fenntartásában és felépítésében. Sokan a kiegészítőkre vagy a napfényre támaszkodnak a D-vitamin beviteléhez, de ha ezt a tápanyagot a táplálkozáson keresztül szeretnéd bevinni, a gomba lehet a megoldás. Ők az egyetlen olyan terményfajta, amely D-vitaminforrás.

Az emberekhez hasonlóan bizonyos gombák UV-fénynek vagy napfénynek kitéve növelhetik a D-vitamin mennyiségét. A fehér és barna csiperkegomba biztosítja a legtöbb D-vitamint, miután UV-fénynek vagy napfénynek van kitéve.

Az ajánlott napi mennyiség beviteléhez szeletelj fel három csiperkegombát (vagy egy portabellot), tedd őket legalább 15 percre a napfényre és élvezze. Ha valamivel több mint egy csésze maitake gombát fogyasztunk, ugyanezt a célt napozás nélkül is elérhetjük, amit télen nem tudunk egyáltalán megtenni, így a hideg hónapokban még inkább ajánlott a napi fogyasztása!

6. Serkentsd a a bélrendszered a gomba segítségével

A bélrendszeredben található mikrobiom olyan organizmusoknak és baktériumoknak ad otthont, amelyek nagy szerepet játszanak az egészségedben és a hangulatodban. A bélrendszered egészségének megőrzésének egyik módja, ha prebiotikumok, például gombák használatával serkented az egészséges baktériumok növekedését abban a térben.

A kutatások azt mutatják, hogy a gombák poliszacharidjai, a leggazdagabb szénhidrátjuk, serkentik az egészséges baktériumok növekedését. Míg sok élelmiszer lebomlik a gyomorsavval, a gombában található poliszacharidok változatlanul áthaladnak a gyomron és eljuthatnak a vastagbélbe, hogy ott ösztönözzék a baktériumok növekedését.

7. A gomba szuperül támogatja az egészségedet

A gombák olyan makrotápanyagokat tartalmaznak, amelyek támogatják az egészséges immunrendszert. Az Amerikai Gombatanács szerint az immunrendszerednek jót tesznek a gombák, amelyek tápanyagai közé tartoznak:

  • Szelén, amely segít a szervezetednek antioxidáns enzimek előállításában, hogy megakadályozza a sejtkárosodást. Válaszd a barna csiperkegombát!
  • D-vitamin, amely segíti a sejtnövekedést, fokozza az immunműködést és csökkenti a gyulladást. A maitake gomba egyszerű módot kínál arra, hogy D-vitamint adj az étrendedhez.
  • B6-vitamin, amely segít a szervezetnek a vörösvértestek, a fehérjék és a DNS kialakításában. A shiitake gomba a legjobb választás a B6-vitamin szempontjából.

Forrás: Agrároldal