A süngomba lesz a következő vegán steak

Alkalmanként még a vegánok és a vegetáriánusok is vágynak egy klasszikus steak erőteljes, kiadós húsára. Itt jön képbe a süngomba. Tudjuk, mire gondolsz, kizárt, hogy egy gomba utánozza egy igazi steak ízét – de ne vegyél rá mérget, amíg meg nem próbáltad.

Ez a lenyűgöző gomba egy nagy, gömb alakú csomó, amelynek burjánzó szálai úgy néznek ki, mint egy fenséges oroszlánsörény – innen van a másik neve, mert a süngombát angolul így is hívják. Egy kis kulináris finomsággal az süngombából ínycsiklandó vegán steak készíthető. Sütéskor a hús olyan minőséget mutat, amely a hús zsengeségét és zamatosságát utánozza. A szilárd, mégis zsenge, főtt süngomba a prémium steakekre emlékeztető finom textúrát biztosít.

Sütés közben az süngomba külső szélei gyönyörűen karamellizálódnak, ropogós és csábító kérget képezve. Eközben a belseje zsenge és lédús marad, kellemes kontrasztot nyújtva. Ráadásul a süngomba számos egészségügyi előnnyel jár. A Heathline szerint ez a gyulladáscsökkentő gomba csökkentheti a depressziót, a szorongást, fokozhatja az idegrendszer működését, és potenciálisan harcolhat a rák ellen.

Így készítsd el a süngomba steaket

Lion's mane steak

Az elkészítéséhez vegyünk két darab süngombát és óvatosan nyomkodjuk le őket egy serpenyővel, hogy a természetes görbületük kilapuljon. Ezután bőségesen fűszerezd a gombát steakfűszerrel, fokhagymaporral, hagymaporral és minden olyan fűszernövénnyel, amelyet jellemzően a steakre kenve szeretsz. Miután befűszerezted, tedd a gombát egy serpenyőbe némi vegán fokhagymás vajjal és egy csepp folyékony aminóval. Végül tedd át a serpenyőt a sütőbe és hagyd pihenni a gombasteaket kb. 10 percig, hogy az ízek összeérjenek és a gomba tökéletes szenesedésnek induljon.

A süngombasteaket ízlésed szerint is testre szabhatod. Próbálj meg néhány csepp folyékony füstöt hozzáadni, hogy tüzes aromája legyen vagy a steak tetejére chimichurri-szószt tenni, hogy egy kis csípősséget kapjon. A klasszikusabb steak-élményért használhatsz házi készítésű steak-szószt a szénné égetett süngombasteak tetejére. A Redditen egy gombakedvelő megosztotta saját tippjeit: „Tényleg jó gombás íze van, de én ezeket egy tamariból, fokhagymából, balzsamecetből, pirított szezámolajból és néhány csepp füstaromából készült BBQ-mártásban sütöttem meg”.

Forrás: Mashed