Biológiailag lebomló deszkák gombából

A Magical Mushroom Company deszkákat akar gyártani gombából és kenderhulladékból. Új deszkákat, amelyek csökkentenék a strandokon nagy számban használt termékek hatását.

DESZKÁK ÉS GOMBA

A brit Magical Mushroom Company (MMC) a bodyboard deszkák újfajta gyártásán dolgozik gombák micéliumának felhasználásával. A 2019-ben alapított cég ezt a természetes anyagot biológiailag lebomló csomagolások készítésére használja. Technológiáját most a nagyközönség számára készült bodyboardok gyártására szeretné átültetni, abból a megfigyelésből kiindulva, hogy a nyáron vásárolt deszkák nagy része csak rövid ideig használható, miközben a kőolajból származó habok felhasználásával történő gyártásuk nagymértékben terheli a környezetet.

MMC emballe déjà des équipements Raymarine
MMC already packs Raymarine equipment

BIOLÓGIAILAG LEBOMLÓ DESZKÁK

A vizsgálatokat Tim Luptonnal, a Predn Surf Co. társalapítójával, egy brit deszkasport-specialistával végezték. A mezőgazdasági melléktermékekből, főként kenderből készült anyagot gomba micéliummal kötik össze, amelynek kitinje egy természetes polimer, amely ragasztóként működik és természetesen ellenáll a víznek és a tűznek.

A jelenleg a prototípusokat fejlesztő tervezők számára az a kihívás, hogy elérjék a megfelelő lapszilárdságot a rugalmasság megőrzése mellett. Hat napos átszövetés és szárítás után a deszka készen áll a vízre bocsátásra. A tervezők szerint a deszka 50 nap alatt biológiailag lebomlik és 180 nap alatt komposztálódik a tengeren.

Az MMC csapatai a belépő szintű deszkák piacát célozzák meg, amelyek gyakran szinte egyszer használatosak, bár hatásuk nagy.

A bevezetés véglegesítéséhez jelenleg is folyik egy közösségi finanszírozású kampány.

Forrás: BoastNews