Egy gomba, amelynek olyan íze van, mint a csirkehúsnak

Sokan használták már ezt a kifejezést, amikor egy szokatlan ételt próbáltak leírni, vagy amikor egy makacs gyermeket próbáltak rávenni a vacsora elfogyasztására. „Olyan íze van, mint a csirkének.” Bár a legtöbb gyerek valószínűleg meg tudja különböztetni a főtt csirkét a zöldségtől, a mondat mégis a nyugati köznyelv gyakori része.

Mégis, ha valami, aminek külsőleg nem kellene csirkeízűnek lennie, mégis az, az feltétlenül rossz dolog? Elvégre csak az amerikaiak évente mintegy nyolcmilliárd csirkét fogyasztanak a Vox szerint. Hogy ennek köze van-e a vörös húsok fogyasztásának csökkentésére irányuló lelkiismeretes törekvéshez, az nem világos. Az viszont egyértelmű, hogy 1970 óta az amerikai csirkefogyasztás több mint kétszeresére nőtt. Ezért logikus, hogy ha egy másik étel íze meglehetősen hasonló lenne a csirkéhez, az valószínűleg ahhoz vezetne, hogy többen kipróbálnák.

Hogy jön a képbe az ördögszekér laskagomba vagy más néven királylaska (Pleurotus eryngii) gomba?Bár a gombák következetesen a legkevésbé népszerűek az USA-ban fogyasztott zöldségek között, sokan vannak, akik valóban szeretik ezeket az alapanyagokat. Mindenesetre a csirkeimádóknak érdemes odafigyelniük, ha az ördögszekér gombáról van szó, mert ez egy olyan gomba, amelynek íze figyelemre méltóan hasonlít a nemzet kedvenc baromfihúsához.

Egy ízletes gomba

A laskagomba nemzetség legnagyobb tagja, az ördögszekér laskagomba egy kissé furcsa kinéző gomba. Rögtön feltűnő a tönk és a kalap méretaránya. A gombának hosszú, gumós tönkje és kisebb kalapja van. A külső megjelenés alapján az ember azt feltételezné, hogy méretéből adódóan az ördögszekér laskagomba tönkje más gombákhoz hasonlóan főzéskor kemény és gumiszerű, inakkal teli lesz. Ennek azonban éppen az ellenkezője igaz, ami ritkaságszámba megy a gombák között. A főtt ördögszekér laskagomba tönkje ugyanis puha, húsos textúrájú és gazdag, umami ízű.

Az ördögszekér laskagombát számos ázsiai konyhában, például Kínában, Japánban és Koreában kedvelik. A vegánok körében is egyre népszerűbbek. A párolt tönk textúrája és íze leginkább a fésűkagylóhoz vagy a csirkéhez hasonlónak írható le. A tönk főzése felébreszti a gombában szunnyadó umamit, ami segít kihozni a húsosságot. A legközelebbi ízbeli összehasonlítás a shiitake gombával lenne, bár ott az umami koncentráltabb. Összességében az ördögszekér laska egy enyhe, húsos gomba, amelyet megsüthetsz, hogy meggyőző vegán változata legyen a sült csirkének vagy megsütheted a serpenyőben, hogy ropogós külső réteget kapj, mint egy steak esetében.

Ettől függetlenül, ha eddig fenntartásaid voltak a gombával kapcsolatban, az ördögszekér laskagomba talán elég lesz ahhoz, hogy elkezdd a megtérését. Végül is, olyan az íze, mint a csirkének.

Forrás: TastingTable