Egy közönséges gomba is eltávolítja a higanyt a talajból

A Marylandi Egyetem kutatója és munkatársai megállapították, hogy a Metarhizium robertsii gomba eltávolítja a higanyt a növények gyökerei körüli talajból, valamint az édes és sós vízből. A kutatók genetikailag is módosították a gombát, hogy felerősítsék a hatását.

A talaj és a vizek higanyszennyezése világszerte veszélyezteti a közegészségünket. Ez az új munka azt sugallja, hogy a Metarhizium olcsó és hatékony megoldást jelenthet a szennyezett területeken termesztett növények védelmére. A tanulmányt, amelyet Raymond St. Leger, az UMD entomológus professzora és korábbi posztdoktori munkatársa, Weiguo Fang laboratóriumában dolgozó kutatók végeztek, a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóirat 2022. november 14-i számában tették közzé.

Annak ellenére, hogy szennyezett talajba ültették, a növény normálisan nő és ehető – mondta Raymond St. Leger.

A Metarhizium egy szinte mindenütt jelenlévő gomba, és a St. Leger laboratórium korábbi munkái kimutatták, hogy megtelepszik a növények gyökerein és megvédi őket a növényevő rovaroktól. A tudósok már eddig is tudták, hogy a Metarhizium az egyetlen élőlények egyike, amelyeket a mérgező helyekről, például higanybányákból származó talajban találnak. Korábban azonban senki sem határozta meg, hogy a gomba hogyan él meg a higannyal szennyezett talajokban, illetve hogy ez milyen hatással van a növényekre, amelyekkel a gomba általában együtt él.

A jelenlegi tanulmányhoz a kutatók különböző laboratóriumi kísérleteket végeztek, és megállapították, hogy a Metarhiziummal fertőzött kukorica ugyanolyan jól nőtt, akár tiszta talajba, akár higannyal szennyezett talajba ültették. Mi több, a szennyezett talajban termesztett kukorica növényi szöveteiben nem találtak higanyt.

A kutatók ezután genetikailag módosították a gombát, eltávolítva azt a két gént, amelyek hasonlóak voltak a higanyt szennyező baktériumokéhoz. Amikor megismételték kísérleteiket, a módosított Metarhizium már nem védte meg a kukoricanövényeket a higannyal szennyezett talajban, és a kukorica elpusztult.

Amellett, hogy a Metarhizium a szennyezett földek mezőgazdasági hasznosításának költséghatékony eszköze lehet, segíthet a higany eltávolításában a vizes élőhelyekről és a szennyezett vízfolyásokból, amelyeket egyre inkább fenyeget a higanyszennyezés, mivel az éghajlatváltozás és a permafroszt olvadása felgyorsítja a mérgező fém talajba és az óceánokba történő kibocsátását.

Forrás: Greendex