Mi történik a szervezeteddel, ha gombát eszel?

Nagyon sokféle gomba létezik. A gomba egy vegetáriánus alapanyag, amely ételek széles választékába illeszthető, így logikus, hogy a szervezeted a legkülönfélébb reakciókat válthatja ki, ha ízletes gombát eszel.

A gomba egy rendkívül egészséges étel, amelyet érdemes beépíteni az étrendbe és szuperélelmiszernek számít. Milyen jótékony hatásai vannak a szervezetedre?

 1. A vércukorszinted javulhat.
  Az amerikai lakosság körülbelül 10%-a cukorbeteg, egy krónikus betegség, amely befolyásolja, hogy a szervezet hogyan dolgozza fel a táplálékot. A cukorbetegségen segíthet vagy megelőzheti, ha alacsonyabb a vércukorszintje. Míg sok olyan étel van, amelyet elkerülhetsz, hogy növeld a vércukorszintet, mint például a desszertek és a cukros tea, vannak olyan ételek is, mint például az laskagomba, amelyek fogyasztásával csökkentheted azt. A védekezés helyett támadásba lendülve próbáljuk javítani a vércukorszintet. „Hasonlóképpen, a laskagombában található alfa- és béta-glükánokról feltételezik, hogy csökkentik a vércukorszintet és növelik az inzulinérzékenységet, amelyek fontos tényezők a cukorbetegség kezelésében és megelőzésében” – mondja Jack Baron, RD, dietetikus. „A béta-glükánokról kimutatták, hogy stimulálják az immunrendszert azáltal, hogy aktiválják a különböző típusú immunsejteket, amelyek felelősek a daganatok megtámadásáért és a növekedés lassításáért” – mondja Baron.
 2. A szervezeted jobban harcol a betegségekkel szemben.
  Ha nem érzed jól magad, a legjobb, ha lazítasz – főzöl egy kis levest, lefekszel az ágyba és megvárod, amíg az immunrendszere varázsütésre leküzdi a betegséget. Egy másik módja a betegségek elleni küzdelemnek a gombafogyasztás, mivel olyan vitaminokat és tápanyagokat tartalmaznak, amelyek hasznosak a szervezet immunrendszerének. „A friss gombák olyan tápanyagokat tartalmaznak, mint a B-vitaminok, a riboflavin, a niacin, a kálium és a szelén, valamint három alapvető antioxidáns, a glutation, az ergotionin és a D-vitamin kiváló forrásai” – mondja Pam Smith, RD, dietetikus, a Shaping America’s Plate, Inc. elnöke és alapítója. „Tanulmányok szerint ezek a tápanyagok fontosak az egészséges immunrendszer támogatásában azáltal, hogy növelik a vírusellenes és egyéb fehérjék szintjét a szervezetben.”
 3. A csontjaid erősebbek lesznek.
  Persze, szórakoztató lehet aláírásokat gyűjteni a gipszre egy csonttörés után, de sokkal jobb, ha eleve nem kell átélni a csonttörés fájdalmát. Ezért fontos az erős csontok egészsége, és a tanulmányok szerint a csonterősség növelésének egyik legjobb módja a D-vitaminban gazdag élelmiszerek, például a termesztett gombák fogyasztása. „A termesztett gombák elárasztják a D-vitamint a szervezetünkbe” – mondja Nataly Komova, RD, dietetikus, a JustCBD fitneszszakértője. „Ezek a gombák magas ergoszterintartalmúak, egy olyan vegyületet, amelyet a szervezet közvetlenül D-vitaminná alakít át.”
 4. Fiatalabbnak tűnhetsz.
  Mire elérjük a felnőttkort, a legtöbb embernek már van egy rendszeres bőrápolási rutinja, amely segít, hogy fiatalabbnak és üdébbnek tűnjön. Bár a bőrápolási rutin fontos, egy másik módja annak, hogy a bőröd fiatalabbnak tűnjön, az a gombák fogyasztása, mivel a gombákban található antioxidánsok és egyéb jótékony tápanyagok miatt. „A gombában sok antioxidáns, fehérje, ásványi anyag, vitamin és élelmi rost található” – mondja Komova. „Az antioxidánsok, a glutation és az ergotionin magas koncentrációja kikönyököl a fiziológiai stresszből. Ennek eredményeként csökkennek az öregedés jelei, beleértve a ráncokat is”.

Forrás: EatThis