Élelmiszertrendek, amelyre 2024-ben figyelni kell

Soha nem lehet elég korán elkezdeni gondolkodni az ételekről, ezért itt van néhány a 2024-es év legmenőbb trendjei közül. Az idei év a halkonzervekről, a vajról és a klímatudatos élelmiszerekről szólt, mi kerül a tányérunkra a következő 12 hónapban? Olvass tovább, hogy megtudd, melyek lesznek a szakértők által megjósolt nagy élelmiszeripari trendek 2024-re.

A növényi alapú újjáéledés

Idén az ultra-feldolgozott élelmiszerek (UPF) tűz alá kerültek, mivel új kutatások rávilágítottak arra, hogy mennyire károsak lehetnek a szervezetünkre. Mindannyian tudtuk már, hogy az olyan cukros ételek, mint a fánkok és a szénsavas üdítők károsak, de most a szakértők hangsúlyozzák, hogy a látszólag „egészséges” élelmiszerek gyakran tele vannak káros összetevőkkel – köztük néhány hamis hústermékkel. A Whole Foods előrejelzése szerint ez a „növényi alapú konyha OG-jeihez” való visszatéréshez vezet: a valódi zöldségekből, például gombából és dióból készült vega termékekhez. A növényi alapú tejek is egyszerűsítik a dolgokat – egyes címkék mindössze két összetevőre csökkentik a mennyiséget.

Mushrooms

Lepketapló és rezgőgombák

A gomba már néhány éve nagy hír a wellness világában és az érdeklődés 2024-ben tovább fog nőni. A Holland & Barrett szerint a gyógygombák eladásai emelkednek – a süngombára irányuló keresések 2023-ban 585%-kal nőttek. Jövőre azonban a legismertebb nevek a lepketapló és a tremella (rezgőgomba) lesznek, két olyan funkcionális gombafajta, amelyeket a kínai gyógyászatban már évek óta használnak és, amelyek kognitív előnyeikről híresek. A #TurkeyTail hashtag már több mint 60 millió megtekintést gyűjtött össze a TikTok-on – számítsunk arra, hogy ez a csodaszer felbukkan majd porokban és étrend-kiegészítőkben, valamint levesekbe és turmixokba szórva.

A Resy étteremfoglaló platform szerint a gomba továbbra is uralni fogja az étlapokat is. A 2024-es trendekről szóló jelentésében azt írja: „számíthatunk rá, hogy főszerepet kapnak az olyan sós desszertekben, mint a sárgabarackos-gombás fagylaltos szendvicse és az olyan dedikált kóstolómenükben, mint amilyen a Parillában van”.

Ezt a The Sustainable Restaurant Association ügyvezető igazgatója, Juliane Caillouette Noble is megerősíti, aki rámutat: „Az étkezési trendek közé tartozik, hogy nagyobb hangsúlyt kapnak a babok/hüvelyesek és a gombák. A Wahaca most a Hodmedod karalábé borsóját kombinálja az írós karfiolfalatkákból megmaradt karfiolszárral, hogy egy új oaxacai humuszt hozzon létre. A PIG Group, a Fallow és az Edible Utopia program mind saját gombatermesztéssel foglalkozik”.

Forrás: Country&Town House