Gombából készült, fenntartható és tűzálló anyag mentheti meg az otthonaink

Elbúcsúzhatunk a lakástüzektől, a gombák gyökérszerű hálózatából, azaz micéliumából készült fenntartható és tűzálló anyagot fejleszthettek ki az RMIT Egyetem kutatói. A fejlesztésnek köszönhetően tűzálló burkolatot tervezhetnek épületekre, hogy megakadályozzák a tüzek gyors terjedését, és megelőzzék a mérhetetlen károkat.

Az emberek egyik legnagyobb félelme a kezdetek óta a tűz és az általa okozott pusztítás, amely gyakran sajnos az otthonainkra is hatalmas veszélyt jelent.

Az elmúlt évtizedekben temérdek kísérletet tettek arra, hogy kikísérletezzék a legmegfelelőbb tűzálló, vagy kevésbé tűznek kitett anyagokat, eddig azonban olyan megoldást nem sikerült találni, amely megfelel ennek a kritériumnak, ráadásul egyben fenntartható megoldást is kínál.

Úgy tűnik azonban, csak eddig, ugyanis az ausztrál RMIT Egyetem tudósai gombák micéliumából sikeresen előállítottak egy olyan fenntartható és egyben tűzálló anyagot, amely minden igénynek megfelelhet, így az otthonaink is jóval nagyobb biztonságban lehetnek a jövőben.

A gombák általában kompozit formában, maradék takarmányanyaggal keverve találhatók meg, de a kutatók most megtalálták a módot a tiszta micéliumlemezek termesztésére, amelyek rétegezhetők, és különféle felhasználási célokra alakíthatók – az építőiparban használt lapos panelektől kezdve a bőrszerű anyagokig, melyet a divatiparban alkalmaznak – írja az Interesting Engineering.

A kutatók emiatt új módszert dolgoztak ki fenntartó micéliumlemezek létrehozására a megfelelő növekedési körülmények megalkotásával és különböző vegyszerek felhasználásával.

Az új kutatásnak köszönhetően bio-, de egyben tűzálló burkolatokat tervezhetnek épületekbe, hogy megakadályozzák a tüzek gyors terjedését és a mérhetetlen károkat.

Everson Kandare egyetemi docens, a bioanyagok gyúlékonysági és termikus tulajdonságainak szakértője kiemelte:

A micélium nagyszerűsége az, hogy hővédő szenes réteget képez, ha tűznek vagy sugárzó hőnek van kitéve. Minél tovább és minél magasabb hőmérsékleten marad életben a micéliumszenesedés, annál jobban használható tűzálló anyagként.

A micélium felhasználását az teszi igazán vonzóvá, hogy az anyagból előállított burkolat megújuló szerves hulladékból állítható elő, így az előállítása és az égése sem káros a környezetre. Ez egyébként nagyban eltért a hagyományos burkolópanelektől, amelyek műanyagokat tartalmaznak, és égéskor mérgező gőzöket és füstöt termelnek. Ezzel szemben a gombák természetben előforduló vizet és szén-dioxidot termelnek.

A kutatók remélik, hogy az új eljárások révén strapabíró és egyben környezetbarát burkolatot fejleszthetnek ki az épületek számára.

Forrás: Index