Gombák alakítják hasznos termékekké a cigarettacsikkeket

Íme egy ötlet, ami igazán a szívedhez nőhet. Mi lenne, ha a gombákat arra tanítanánk, hogy megegyék a cigarettacsikkeket és a maradék műanyagot új, újrahasznosítható termékek előállítására használnánk?

A cigarettaszemét valós probléma, ezért a No More Butts ausztrál jótékonysági szervezet és a melbourne-i székhelyű Fungi Solutions összefogtak, hogy elindítsák a CigCycle-t, egy kutatási projektet, amely azt vizsgálja, hogy az ausztrál gombák felhasználhatók-e arra, hogy a cigarettacsikkekből életképes újrahasznosítási folyamot hozzanak létre.

A No More Butts szerint világszerte évente körülbelül 4,5 billió cigarettacsikket dobnak ki szemétként és ehhez Ausztrália körülbelül 8,9 milliárd csikkel járul hozzá. A No More Butts alapítója, Shannon Mead szerint fontos megérteni, hogy a cigarettacsikkek milyen hatással járnak, miután a hulladéklerakóba kerülnek. „Még ha az emberek helyesen is cselekszenek és a megfelelő módon ártalmatlanítják a cigarettacsikkeket, amint azok a hulladékáramba és a hulladéklerakóba kerülnek, káros szennyező anyagok, például arzén és ólom szivárognak a vízfolyásokba és a talajrendszerekbe. A műanyag cigarettaszűrők lebomlása körülbelül 15 évbe telik” – mondta Shannon. A CigCycle programmal ezt a műanyaghulladékot szeretnénk kivonni a hulladéklerakóból és visszanyerni az erőforrást”.”

A Fungi Solutions alapítója, Amanda Morgan elmondta, hogy a gombák a cigarettacsikk-szűrőben lévő cellulóz-acetátot táplálékforrásként tudják használni a növekedéshez. „A gombáknak hihetetlenül alkalmazkodó emésztőrendszere van, így hozzá tudnak szokni a kihívást jelentő anyagok fogyasztásához” – mondta Amanda. „Azt reméljük, hogy idővel és a termesztés generációival a gombák egyre célzottabban fogják megemészteni a cigarettacsikket. Aztán reméljük, hogy részben lebontják a szűrőanyagokat és lebontják a mérgező összetevők egy részét, hogy tiszta mellékterméket hozzanak létre.”

Amanda és Shannon is reméli, hogy az átalakított csikkeket a szigetelésben, az építőiparban és a közlekedésben fogják felhasználni, vagy a polisztirol fenntartható helyettesítőjeként, amely önmagában is egy másik problémás hulladékáram. „A végtermék egészen természetesen elég könnyű és szigetelő” – mondta Amanda. „Ha lehetséges, szeretnénk az anyagból olyan edényeket készíteni, amelyekbe a szemetesek helyett több cigarettacsikket gyűjthetnénk. Ez egy példa arra, hogy ez egy igazán szép, elegáns körkörös megoldás lenne erre az anyagra.”

A Sustainability Victoria által nyújtott támogatás lehetővé teszi a CigCycle számára, hogy kiterjessze ezt a kutatást, így Amanda és Shannon most további cigarettahulladékot keres, és felszólítja a vállalkozásokat, hogy legyenek részesei a megoldásnak, és adományozzák a csikkeket.

Shannon felkéri a vendéglátóhelyeket, építkezéseket, egészségügyi központokat és ipari parkokat Melbourne városában, hogy vegyenek részt az ingyenes kísérletben, és gyűjtsék össze a csikkeket, és zárják be őket a biztosított pattintható zsákokba, hogy a CigCycle csapata összegyűjthesse őket.

„Alapvetően olyan vállalkozásokat keresünk, amelyek már most is gyűjtik a cigarettacsikk-hulladékot hamutartók és kukák segítségével” – mondta Shannon. „Ahelyett, hogy hagynánk, hogy ezek a csikkek a szeméttelepen végezzék, mi közbe lépünk, összeszedjük önöknek, és felhasználjuk őket a kutatásainkban.”

Forrás: Sustainable Victoria