Kacsamell vegyes gombás szósszal és sült céklával

Kacsamell gombaszosszal sult ceklaval

Kacsamell vegyes gombás szósszal és sült céklával

Hozzávalók:

  • 1000 g ChefGomba friss vegyes gomba (fehér és barna csiperkegomba, shiitake, laskagomba, stb. bármilyen összetételben
  • 3-4 kacsamell
  • 4-5 közepes cékla
  • 3-4 evőkanál fehérbor
  • 2-3 evőkanál friss tárkony
  • 4-5 evőkanál főzőtejszín
  • 1-2 citrom
  • kapor
  • olaj, só, bors

Elkészítés:
A kacsamell bőrét beirdaljuk úgy, hogy csak a hájréteget vágjuk át. Egy fedeles serpenyőben kis olajon a kacsamell mindkét oldalát átpirítjuk. Célszerű a bőrös részt szép aranybarnára pirítani. Ügyeljünk a forgatásnál a felforrósodott zsiradékra, mert nagyon serceg és kifröccsen.

A sütőt előmelegítjük 230-240 fokra, egy rácsos tepsire tesszük a kacsamelleket és még további 15-20 percig letakarva sütjük. A szeletelt gombát pici olajon átforgatjuk, sózzuk, borsozzuk. 3-4 evőkanál fehérbort adunk hozzá és elkezdjük párolni.

Beleszórjuk az apróra vágott tárkonyt, hozzáadjuk a főzőtejszínt, kicsit kevergetjük, majd félrerakjuk. Ennél az elkészítési módnál nem túl szaftos a gomba, ha szaftosabbat szeretnénk, akkor egy kis tejszínnel behabarjuk.

A céklát megfőzzük vagy alufóliába tekerve megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk. Felkockázzuk és ráfacsarjuk ízlés szerint a citromot, végül apróra vágott friss zöldfűszerrel ízesítjük.