Laskagomba steak sült burgonyával
Laskagomba steak sült burgonyával
Hozzávalók:
- 1000 g ChefGomba laskagomba
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 5 evőkanál barna szójaszósz
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál méz
- 5 evőkanál olaj
- 1 kg burgonya
- 1 liter olaj
- só
Elkészítés:
Ehhez a recepthez nagy leveles és csokros laskagombára van szükség, fejenként 1 darabra. Egy ilyen nagy csokor gombát forró serpenyőbe teszünk 1-2 evőkanál olajjal együtt. Egy másik lábassal óvatosan elkezdjük nyomni a gomba tetejét, egészen amíg teljesen ki nem lapítjuk. Így sütjük 1-2 percig, majd megfordítjuk, lapítjuk és 1-2 percig sütjük. Kivesszük a serpenyőből és elkészítjük a következő adagot. Egészen addig folytatjuk, amíg mind a 4 adagot meg nem sütjük.
Ekkor elkészítjük a pácot. Ehhez a fokhagymát megpucoljuk, lereszeljük, majd a sűrített paradicsommal, a szójaszósszal, a mézzel összekeverjük. Bekenjük vele a lelapított laska mindkét oldalát és hűtőben egy-két órán át pácoljuk őket.
Ezen a ponton három módon is folytathatjuk a gomba elkészítését:
- kerti grillen 2-3 perc alatt átsütjük a gombákat,
- serpenyőben 2-3 perc alatt átsütjük a gombákat,
- 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt átsütjük a gombákat.
A körethez a burgonyát meghámozzuk, hasábokra vágjuk és forró olajban aranybarnára sütjük.
A gombával és ízlés szerint paradicsommal és salátával tálaljuk.