ChefGomba laskagomba steak

Laskagomba steak sült burgonyával

Hozzávalók:
1000 g laskagomba
2 evőkanál sűrített paradicsom
5 evőkanál barna szójaszósz
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál méz
5 evőkanál olaj
1 kg burgonya
1 liter olaj

Elkészítés:

Ehhez a recepthez olyan laskagombára van szükség, ami nagy leveles és csokros. Ilyenből van fejenként 1 darabra szükségünk. Egy ilyen nagy csokor gombát forró serpenyőbe teszünk 1-2 evőkanál olajjal együtt. Egy másik lábassal óvatosan elkezdjük nyomni a gombacsokor tetejét, egészen amíg teljesen ki nem lapítjuk. Így sütjük 1-2 percig, majd megfordítjuk, lapítjuk és 1-2 percig sütjük. Kivesszük a serpenyőből és elkészítjük a következő adagot. Egészen addig folytatjuk, amíg mind a 4 adagot meg nem sütjük.
Ekkor elkészítjük a pácot. Ehhez a fokhagymát megpucoljuk, lereszeljük, majd a paradicsompasztával, a szójaszósszal, a mézzel összekeverjük. Ezzel a krémmel bekenjük a lelapított laskák mindkét oldalát és egy dobozba téve, hűtőben egy-két órán át pácoljuk őket.
Ezen a ponton három módon is folytathatjuk a gomba elkészítését:
1/ kerti grillen 2-3 perc alatt átsütjük a gombákat,
2/ serpenyőben 2-3 perc alatt átsütjük a gombákat,
3/ 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt átsütjük a gombákat.
A köretnek a burgonyát meghámozzuk és 1×1 cm széles, hosszú hasábokra vágjuk. Papírtörlővel leitatjuk a nedvességet és forró olajban a burgonyát aranybarnára sütjük.
A megsült krumplit kiszedjük az olajból, lecsöpögtetjük, megszórjuk sóval, majd a gombával tálaljuk.
Ízlés szerint adhatunk mellé paradicsomot, salátát is.