Öt ok, amiért a gomba a fenntarthatóság jövője

Mi a közös a biológiailag lebomló koporsókban, a hús nélküli marhahamburgerekben vagy a fenntartható Stella McCartney kézitáskában? Mindegyik egy szuper-összetevőnek köszönhetően lehetséges; a gomba.

A gombafélék mindig is a titokzatos organizmusok rejtélyei forrásai voltak. Míg történelmileg spirituális utazások ösztönzésére vagy gyógyszerek készítésére használták őket, mára más célra használják fel őket; megmenteni a bolygót. Íme öt ok, amiért a gomba a jövő:

1. Növényi alapú csomagolás
Az egyik oka annak, hogy a gombák ilyen fenntartható szuperhősök, mert a termesztésük nem igényel sok helyet. Mivel a termesztő létesítményekben függőlegesen egymásra rakhatók, így óriási millió négyzetméter felület keletkezhet – ami kevesebb erdőirtást jelent a termőterület megtisztításához.

Nem csoda, hogy az egyik leginkább környezetkárosító szokásunk leküzdésére használják őket; a fenntarthatatlan csomagolás helyettesítésére. Az Ecovative Design micéliumot használ, hogy teljesen megújuló, nagy teljesítményű csomagolást hozzon létre, amely mindössze egy hónap alatt biológiailag teljesen lebomlik.

Tekintettel arra, hogy az összes háztartási hulladék egyharmada csomagolás, amelynek nagy része biológiailag nem bomlik le és hulladéklerakókhoz kötődik, a gombacsomagolás óriási változást hozhat. Ilyen például a brit Magical Mushroom Company.

2. Gombadivat
A vegán bőr világpiaca becslések szerint 2025-re eléri a 85 milliárd dollárt, mivel egyre több divatház tér át a kegyetlenségtől mentes és fenntartható szövetekre. A műbőr vagy „nembőr” az ananásztól a kaktuszig bármiből készíthető, de úgy tűnik, a Mylo – a Bolt Threads által gyártott gombaalapú bőr – átveszi az ipart. Stella McCartney már együttműködött Myloval az első vegán gomba bőrruházat megalkotásában. És mivel az Adidas és a Lululemon is partnerre lép a márkával, hamarosan sokkal több gombadivat jön.

3. Gombahús
A Michelin-csillagos éttermektől a McDonalds-ig mindenki beszáll a húsmentes húsok kocsijába. A növényi alapú fehérje egyszerű, egészséges megoldás, amely jót tesz a szervezetnek és még jobb a bolygónak. Nem csoda, hogy az előrejelzések szerint 2030-ra elfoglalják a világ húspiacának 10%-át.

A gomba természetesen húsos ízével és állagával kiváló megoldás. Egyik ilyen gyártó az Atlast, amely különleges gombákat termeszt laboratóriumaikban, míg az ausztrál gombaalapú húsipari vállalat, a Fable Foods egy rendkívül sikeres befektetéssel az Egyesült Királyságba készül. Sok népszerű növényi alapú fehérje – köztük a Quorn, amely a KFC vegán hamburgere – mögött gomba lapul.

4. Pehelykönnyű szobák
Hol élvezheti jobban a gombás burgert a gombacsomagolásában, mint a saját gombaszobájában? Az Ecovative Myco-tábla néven gombamicélium alapú építőanyagot is fejleszt. Ez a gombahab a betonnál erősebb, az üvegszálnál jobban szigetelt és komposztálható, így a fenntartható lakások jövője lehet.

Bár lehet, hogy távol vagyunk a shiitake felhőkarcolóktól vagy a szó szoros értelmében vett Portobello úttól, a Myco-tábla szigetelésként, padlóburkolatként és bútorként való használata megvalósítható célnak tűnik. Legalább nem sok idő telik el, míg a gombahúst egy valódi gombaszéken ülve fogyaszthatod.

5. Gombatemetés
Akár hiszed, akár nem, a gombák még abban is segítenek az embereknek, hogy megmentsék a bolygót a síron túlról. A LOOP „The Living Cocoon” nevű micéliumos és a Coeiocég gombaalapú koporsója heteken belül komposztálódik és eltűnik, vagyis nyugodt lehet, hogy maradványai nem szennyezik, hanem gazdagítják a földet.

Furcsán hangzik? Lehet, hogy a legtöbb ember számára még messze van ez a téma. De ha belegondolunk, hogy évente 3 millió deszka és több mint 1,6 millió tonna vasbeton megy csak az Egyesült Államokban koporsók és páncélszekrények gyártására, ez nem tűnik olyan őrültnek.

Forrás: Country&Town House