Termesztett gomba, a szuperélelmiszer

szuperelelmiszer gomba

A gombaféléket gyakran csak a kulináris felhasználásuk miatt tartják számon, mert gazdagítják az étel ízét és ínyenc külsővel rendelkeznek. Valószínűleg ezért is igen népszerű pizzafeltét.

A múltban az élelmiszer-tudósok gyakran titulálták a gombákat egészségesnek, mivel nem tartalmaznak koleszterint és glutént, alacsony a zsír-, a cukor-, a nátrium- és kalóriatartalmuk. De ez rövid távon kevésnek bizonyult az eladáshoz. Nagyon egészséges ételek és gyógytulajdonságaik is lehetnek, mivel kiváló a fehérje-, a B-vitamin és rostforrás, béta-glükánnak nevezett immunerősítő cukrokkal, valamint más bioaktív vegyületekkel.

A gombát már évszázadok óta használják táplálékként, néha pedig gyógyszerként. A múltban a gombák gyógyászati felhasználásának nagy része az ázsiai kultúrákban volt leggyakoribb, míg a legtöbb amerikai szkeptikus volt ezzel a koncepcióval. Azonban a fogyasztói attitűdök változása miatt, úgy tűnik, hogy ez is változik.

A gombákat és a gomba táplálkozási értékét tanulmányozva, felfedezték, hogy a gombák még egészségesebbek lehetnek, mint korábban ismerték. Kiváló források lehetnek a négy kulcsfontosságú tápanyagnak, amelyek mindegyike fontosnak bizonyul az egészséges öregedéshez. Még azt is megvizsgálták, hogy ezek közül néhány fontos lehet a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór megelőzésében.

A gombák fontos tápanyagai közé tartozik a szelén, a D-vitamin, a glutation és az ergotionein. Mindegyik ismert antioxidáns hatásáról, amely csökkentheti az oxidatív stresszt és mindegyikről tudjuk, hogy szintje csökken az öregedés előrehaladtával. Az oxidációs stressz egyik okozója az olyan betegségeknek, például a daganatos megbetegedés, a szívbetegség vagy a demencia.

Az ergotionein vagy más néven ergo valójában egy antioxidáns aminosav, amelyet 1909-ben az anyarozs gombákban fedeztek fel. Termeszteni nem lehet, csak táplálékforrásból lehet beszerezni. 2005-ig igen kevés tudományos érdeklődés mutatkozott a téma iránt, amikor Dirk Grundemann farmakológiai professzor felfedezte, hogy minden emlős genetikailag kódolt transzportert termel, amely az ergot nagyon gyorsan elveti a vörösvérsejtekbe juttatja. Ezután az ergo elterjed a testben és felhalmozódik olyan szövetekben, amelyek a leginkább ki vannak téve az oxidatív stressznek. Ez a felfedezés vezetett a megnövekedett tudományos érdeklődéshez. Egy vezető amerikai tudós (Dr. Solomon Snyder) azt is vallja, hogy az ergo az új vitamin.

2006-ban felfedezték fel, hogy a termesztett gomba rendkívül gazdag forrása az ergo-nak és legalább tízszeres magasabb a szintje, mint bármely más élelmiszerforrásé. Kimutatták, hogy a gomba is a glutation, egy ún. mester antioxidáns egyik forrása. Egyetlen más élelmiszer sem közelíti meg a gombát, ha erről a két antioxidáns forrásról beszélünk.

Az is bizonyított, hogy az ergo hiányos táplálkozás neurológiai megbetegedéseket okozhat. Egy nemrégiben Japánban 13 ezer fő részvételével végzett epidemiológiai vizsgálat során azt mutatták, hogy azok, akik több gombát fogyasztottak, kisebb volt a demencia előfordulása.

Egy fontos kérdés, hogy mennyi ergo-t fogyasszanak az emberek. Egy 2016-os tanulmány öt különböző országban próbálta megbecsülni az átlagos ergo fogyasztást: 1,1 mg (Egyesült Államok) és 4,6 mg (Olaszország) között változik.

Összehasonlították a becsült ergo-fogyasztást az egyes országokból származó, idegrendszeri halálozási arányok adataival (Alzheimer-kór, a demencia, a Parkinson-kór, a sclerosis multiplex). Mindegyik esetben a halálozási ráta csökken a becsült ergo fogyasztás növekedésével. Természetesen nem lehet ok-okozati összefüggést feltételezni egy ilyen gyakorlatból, de alátámasztja azt a feltételezést, hogy az idegrendszeri betegségek előfordulási gyakoriságának csökkentése a gombafogyasztás növelésével lehetséges.

1928-ban Alexander Fleming véletlenül felfedezte a Petri-csészében található gombás szennyező anyagból előállított penicillint. Ez a felfedezés kulcsfontosságú volt az orvosi forradalom kezdetén, amely számtalan életet mentett meg a bakteriális fertőzések ellen. Talán a gombák kulcsfontosságúak lehetnek egy apróbb, de nem kevésbé fontos forradalmi felfedezésben. Talán akkor beteljesül Hippokratész figyelmeztetését, hogy “hagyd, hogy az étel legyen a te gyógymódod”.

Forrás: CNN