Vegan gombas pasztorpite

Vegán pásztor pite

Hozzávalók:

  • 500 g fehér csiperkegomba
  • 300 g kelbimbó
  • 4 sárgarépa
  • 3 szárzeller
  • 250 g lencse
  • 80 g paradicsompüré
  • 1 kg burgonya
  • 1 hagyma
  • olívaolaj, só, bors

Öntet:

  • joghurt
  • zöldfűszerek

Elkészítés:
Ízlés szerint elkészítjük a burgonyapürét. Legjobb, ha egy nappal korábban megcsináljuk vagy előző napról maradtat használunk, hogy jobb legyen a tartása és szikkadtabb legyen.

A kelbimbókat megpároljuk, majd felszeleteljük.

A gombát és a zöldségeket megmossuk, apró kockákra vágjuk. Egy felhevített serpenyőben kevés olajon megpároljuk, karamellizáljuk először a sárgarépát, majd 10 perc múlva a gombát és a zellert. További 10 percig együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét és a lecsepegtetett lencsét. 2-3 percig együtt főzzük.

Egy tortaforma alját kirakjuk a kelbimbószeletekkel, rákanalazzuk a gombaragut, majd a burgonyapürét.

Előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, amíg a püré aranybarna lesz (kb. fél óra). Tálalás előtt pihentetjük, hogy szépen vágható legyen.

Extrán feldobhatjuk egy frissítő zöldfűszeres joghurtos öntettel.