A gomba továbbra is az Év alapanyaga

2022 alapanyag

Az élelmiszeripar trendfigyelői immár negyedik éve tartják a gombát a legnépszerűbb alapanyagnak. A 2022-es trend-előrejelzési szezon lezárásaként a The New York Times nemrégiben a gombát az „Év alapanyagának” és a növényi alapú mozgalom elengedhetetlen táplálékának nevezte.

Hasonló okok miatt az MSNBC a 2022-es „egészséges táplálkozás trendjének” nyilvánította a gombát, míg a Delish a „2022-es 12 legjobb trend” közé sorolta, ami azt sugallja, hogy idén is több receptben szerepelnek majd.

A gombát tetézte azzal a megjegyzéssel, hogy „Ez a meglepő összetevő 2022-ben mindenhol megtalálható lesz”. A Specialty Food Magazine „10 szárnyaló élelmiszer- és italtrend 2022-ben” című kiadványában ezt írta: „A sokoldalú gombák nem teljesen újak a szuperételek kategóriájában, de kultikus státuszuk ma már tömegeket ér el.”

ingredient of the year

A kiskereskedelmi és a vendéglátóipari szakértők megjegyzik, hogy számos tényező közeledik egymáshoz, amelyek elősegítik a gombák folyamatos elismerését a trendlistákon.

Anne-Marie Roerink, a 210 Analytics igazgatója és olyan átfogó iparági betekintési elemzések szerzője, mint a „The Power of Produce” és a „The Power of Meat”  elmagyarázta a gombákban rejlő erőt, és azt, hogy valószínűleg továbbra is reflektorfényben lesznek:

„Bármely termék, márka vagy kategória esetében három növekedési eszköz létezik: (1) többen vásárolhatják meg, (2) gyakrabban vásárolhatják meg, és az emberek kicsit többet költenek, mert többet vásárolnak, vagy (3) különböző fajtákkal kísérleteznek” – mondta Roerink. „Minél több ilyen érvényes, annál erősebb a trend. A gombák a világjárvány idején érte el ezt a növekedési fázist és a pandémia előtti gombák is erős elkötelezettséget élveztek.”

„Ez a gombák sokoldalúságára vonatkozik. A húshoz hasonlóan a tányér középpontja lehet; gondolj portabellora – folytatta Roerink. „Levesek és pörköltek alapanyaga lehet. De grillezéshez és salátákhoz is kiváló a nyári szezonban. Így egész évben felhasználhatók, aminek a következménye, hogy állandóan jelen vannak az emberek életében és a trendlistákon.”

Pam Smith, az RDN, a Shaping America’s Plate Inc. elnöke/alapítója megjegyzi, hogy számos tény miatt kerül fel a trendlistákra.

„A gombák táplálkozási előnyei, növényi szerepe és fenntartható tulajdonságai rendkívül vonzóak az otthoni fogyasztók és a vendéglátóipari étlapkészítők számára” – mondta Smith.

„De legfőképpen sokoldalúságuk miatt játszanak kulcsszerepet a bolygó kedvenc ételeiben – pizzában, tésztákban, hamburgerekben, italokban, sőt desszertekben is –, és számos menütípusnál dolgoznak: ázsiai, olasz, latin és amerikai ételek. A gomba pedig a benne rejlő húshoz hasonló tulajdonságokkal és az umamival ideális központi összetevője a növényi alapú, növényi eredetű ételeket kínáló szakácsoknak. Ha mindezeket az elemeket – ízt, funkciót, formát és lábnyomot – egyesítjük, a gombák különösen vonzó alkalmazássá válnak a mai menüben.”

Roerink megjegyezte, hogy a kiskereskedőknek és az élelmiszer-szolgáltatóknak ideális lehetőségük van a gombás trend kiaknázására. „A vásárlók kísérletezési hajlandósága arra ösztönzi a kiskereskedőket és az éttermeket, hogy különféle gombákat mutassanak be” – jegyezte meg.

„Ebben az esetben nagyon fontos, hogy íz- és állagleírásokat és szórakoztató recepteket adjunk. Azok a helyek, amelyek egy recept/vacsora minden részét tartalmazzák, rendkívül jól működtek az elmúlt évben, mivel az emberek inspirációt keresnek. A gombák étkezésbe való beépítése is ideális módja annak, hogy az embereket megismertessük új fajtákkal és ízekkel.”

Forrás: Agriculture.com