Csiperkegomba a lisztérzékenyeknek

liszterzekeny

A csiperkegomba gluténmentes és természetes glutamát forrás. A glutamát pedig nagyban hozzájárul a gomba jellegzetes ízéhez.

Mindannyian tudjuk, hogy a táplálkozás néha lehet bonyolult, mivel rengeteg a félrevezető információ. Még bonyolultabb, mikor hasonló szavakat találunk, mint glutén és glutamát, pedig valójában ezek két nagyon különböző összetevők. A csiperkegombában bőségesen megtalálható a természetes glutamát, de nincs benne glutén. Nézzük akkor mindkettőt!

A glutén egy fehérje típus, amely a kalászosokban található meg, mint a búza, rozs és árpa. Néhány ember érzékeny a gluténra, ők lisztérzékenyek. Magyarországon a lisztérzékenység a teljes népesség 1-2%-át érinti, viszont ennek csupán 10-15%-a a már diagnosztizált esetek száma. Jó hír nekik, hogy a csiperkegomba maga nem tartalmaz glutént, így nyugodtan beilleszthető a gluténmentes diétába. Még a cölikália szervezetek honlapjain is megtalálhatóak gombát tartalmazó ételrecepteket. Mivel a termesztett gombafélék komposzton nőnek, amely viszont szalmát tartalmaz, ezért azt is gondolhatnánk, hogy a komposzt gluténforrás. Viszont a glutén a magban van, nem a szalmában, magot viszont nem használunk a komposzt gyártásához.

A csiperkegomba rendkívül ízletes, zamatos és kedvelt élelmiszer. Miért ilyen finom a gomba? Mert természetes glutamátot tartalmaz, amelynek következtében lesz ilyen finom, mély íze és teszi a húsfogyasztók és a vegetáriánusok számára is kedveltté. A glutamát egy aminosav, amely a fehérjét tartalmazó élelmiszerekben található. A szervezet is termel glutamátot, magas szinten megtalálható az izmokban és az agyban. A glutamát-szint és így az íz változik a gomba érettségi fokának megfelelően. A kinyílt, érettebb gomba gazdagabb ízű, mint a zárt kalapú gomba. A természetes glutamát felelős például a parmezán sajt, a szójaszósz, a szardella, a paradicsomszósz jellegzetes ízéért. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a csiperkegombában természetes glutamát és nem mononátrium-glutamát van.

OK, mit kell még tudnom?
A csiperkegomba igazi szépsége nem csak abban rejlik, hogy glutén-, só- és koleszterinmentes, hanem abban is, hogy gazdag B-vitaminban, antioxidánsokban, magnéziumban, szelénben. Igen lenyűgöző, te is így gondolod?

Forrás: Power of mushrooms