Gombafogyasztás cukorbetegként

gombafogyasztas cukorbetegkent

A cukorbetegség olyan általános állapot, amelyben a vércukorszint vagy pontosabban a vér glükóz szintje az egészséges szint fölé emelkedik. Becslések szerint Magyarországon jelenleg 772 ezer cukorbeteget tartanak számon, minden ötödik 60 év feletti magyar érintett.

Talán már sokan hallottak a glikémiás indexről (GI). Ez egy számérték, amely arra utal, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott élelmiszerben lévő szénhidrát a szervezetben. A cukorbetegeknek szánt étrendi tanácsadás elsősorban a legkevésbé feldolgozott ételek, például gyümölcsök, zöldségek, gombafélék, sovány húsok, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, diófélék és gabonafélék fogyasztását javasolja. A legkevésbé feldolgozott élelmiszerek általában a kisebb hatást gyakorolnak a vércukorszintre.

TÉNYEK:

  • tápanyagokban gazdag: a termesztett gomba egy tápanyagban gazdag alapanyag a cukorbeteg ember számára.
    alacsony glikémiás index: a termesztett gomba segít a vér glükózszintjét normál szinten tartani és alacsony a glikémiás indexe.
  • vérnyomás: a termesztett gombában található kálium bevitelével és gyakorlatilag a sómentességgel, a termesztett gomba segít a helyes vérnyomásban.
  • testsúly kontroll: a termesztett gomba tökéletes testsúly kezelő, mivel alacsony a kalóriatartalma és magas rosttartalma növeli a telítettség érzését.
  • a termesztett gombák nem emelik a vér glükózszintjét

A gomba alacsony szénhidrátszinttel rendelkezik. Mivel a gombafélék szénhidráttartalma nagyon alacsony, a gomba GI értéke nullához közelít. Más szóval, a gombafogyasztásnak nincs valódi hatása a vércukorszintre, amely a cukorbetegek számára előnyös.

A termesztett gombák segítenek alacsonyan tartani a vércukorszintet

Az egyik ausztrál egyetem kutatói azt találták, hogy laboratóriumi állatok esetén a gombafélék csökkentik a vér koleszterinszintjét és a vércukorszintet, valószínűleg a gomba magas élelmi rosttartalmának köszönhetően, amely más, mint a zöldségekben található. Az embereken végzett további kutatások azt mutatták, hogy a porított gomba csökkenti a vércukorszintet étkezés után, különösen fiatal nőknél.

Ezenkívül a gombák más nagyon hasznos egészségügyi előnyökkel járnak mindazok számára, akik cukorbetegségben szenvednek. Például koleszterinmentesek, gyakorlatilag zsírmentesek és bőségesen tartalmaznak antioxidánsokat. Olyan vegyületeket is tartalmaznak, amelyek csökkentik a vér koleszterinszintjét és ezért segíthetnek csökkenteni a szívbetegség kockázatát, amely a cukorbetegeknél gyakoribb.

Forrás: Australian Mushrooms és Dieta ABC