Kávé és csokoládé gombákkal

Four-Sygmatic-Mushroom-Coffee

Mindannyian szeretnénk jobban aludni, kevésbé stresszes lenni, több energiával rendelkezni és kevesebbet betegnek lenni … és szeretnénk tisztábban is gondolkodni. Csak egy mágikus bájital kellene, amelyet megiszunk és mindezeknek a birtokában lennénk.

Four-Sygmatic-Mushroom-Coffee-2A “funkcionális gomba” elnevezést megalkotók azt gondolják, hogy nekik megvan ez az elixír. Az ókorban a gombákat rendszeresen fogyasztották gyógyászati tulajdonságai miatt – a holisztikus gyógyászat részeként – ez most újra egyre népszerűbb a kávék és csomagolt árucikkek terén. A gombák tökéletesen illeszkednek az ún. adaptogén élelmiszerek kategóriájába. Ezek olyan természetes összetevőkből álló élelmiszerek, amelyek elősegítik vagy visszaállítják a normális élettani működést – és a trendfigyelők azt jósolják, hogy 2018 az az év, amikor mainstreammé válnak.

A gombákat évszázadokon át használták gyógyászati célra. Hippokratész az amadou gombát gyulladáscsökkentőként és sebégetésre használta. Az Integrative Medicine kiadvány szerint Ötzi, a jégember pedig egy gombás zacskót tartott magánál. Manapság egy Los Angeles-i wellness kávézóban például, mint a Lifehouse Tonics pedig gomba shake-t (“shroom shake”) vagy gombás citromos teát is lehet rendelni. A gombás teák egyik legnagyobb rajongója Gwyneth Paltrow, aki weboldalán (Goop) is népszerűsíti a termékeket. Egy másik általa promótált cég, a Moon Juice olyan porított gombákat árul, amely egy személy más-más aspektusait energetizálja: szépségüket, agyukat, szexuális életüket, hangulatukat és energiájukat.

Four-Sygmatic-Mushroom-CoffeeA Four Sigmatic cég egyik éllovasa ennek. A cég alapítója, Tero Isokauppila – egy 13. generációs gombász – írta a “Gyógyító gombák” című könyvet. A könyvben szereplő gombák túlmutatnak a hagyományos csiperkegombán. Ott van a pecsétviasz gomba (reishi, ganoderma), amelyik egészségesen tartja a bőröd, jobb éjszakai pihenést biztosít, csökkenti a stresszt és gyógyítja a szezonális allergiát. Van a hamvaskéreg gomba (chaga), amelyről azt mondják, hogy antioxidánsokban gazdag, segít a hideg ellen, csökkenti a gyulladást és a hajat fényessé teszi. Van a kínai hernyógomba (cordyceps), amely növeli az energiáját és fokozza a teljesítményét “mind a sportolókban, mind a hálószobában”. És ott van a süngomba, amelyről azt állítják, hogy visszafordíthatja a demenciát, növeli a koncentrációt és a memóriát.

Four Sigmatic Mushroom Coffee 2A Four Sigmatic kávéja és forró csokoládéja valószínűleg földes, gombás ízű … de meglepődtünk, mert nem ilyen. Nem mondjuk, hogy nem érződik rajta a gomba, de jó az íze. A reishi-s forró csoki finoman bevonja a nyelvet, sztéviával és fahéjjal édesített. A feketekávé kissé kesernyés és nem annyira gazdag, mint a főzött kávé, de nagyon jó alternatíva más porkávékhoz képest. A NordicNordic fahéjas chaga tea nagyon könnyű, egy pici földes és erős fahéj illattal.

Némelyik gombatermékről nem állítják, hogy jótékony egészségügyi hatása van, így inkább azok az embereket célozzák meg, akik a húst szeretnék helyettesíteni. Például a Panco Foods ‘Pan’s gomba szárítmánya az egy finom, rágós, száraz (jó értelemben) és kissé édes, de talán nem elég sós. A gomba íze kiemelkedő és működik is.
Egyesek szerint viszont ha valaki igazán komolyan szeretné venni a gyógygombákat, inkább forduljon orvoshoz. Ha nagyon kíváncsiak a gombákra, próbálják ki a kulináris gombákat, mint például a Portobello és a shiitake, ezek remek jó antioxidáns források és nyugodtan be lehet illeszteni a diétába.

Forrás: Maura Judkis, Washington Post