Milyen sörök és borok illenek a gombaételekhez?

Gomba-bor-sor

A gomba umamiban gazdag – ez egy, a japánok által felfedezett, intenzíven sós íz, amely tökéletesen harmonizál különféle borokkal és sörökkel, mint a Pinot Noir, a Cabernet Sauvignon vagy a sötét lager és a barna ale sörök.

Mint más egyéb összetevő, az ízvilág attól függ, hogyan készítjük elő és főzzük meg a gombát és természetesen, hogy milyen más alapanyagokat használunk. Az ízletes, tejszínes vadgomba szószhoz értelemszerűen más ital illik, mint egy fokhagymás petrezselymes, töltött Portobellohoz.

Íme néhány ötlet:

  • Tejszínes gomba szósz – a finom fehér Burgundi, a tölgyfa hordóban érlelt Chardonnay tökéletes választás. Ha a gomba föld jellegét hangsúlyoznánk, akkor vörös Burgundit vagy Pinot Noir-t válasszunk. Hétköznapi alkalmakra pedig egy szimpla Chardonnay is megteszi.
  • Gomba rizottó – száraz olasz bort ajánlunk, mint Soace vagy Gavi. Ha vargánya is van a rizottóban, akkor egy testes vörösbort próbáljunk ki, mint a Barolo vagy egy vintage rozé pezsgőt.
  • Duxelles – azaz apróra vágott gomba, hagymával, mogyoróhagymával és szintén apróra vágott zöldfűszerekkel (pl. kakukkfű, metélőhagyma) vajon megpirítva. Méltánytalanul nem divatos étel, pedig a gomba főzés egyik csodálatos módja. Tökéletes harmóniát alkot egy nagyszerű Pinot Noir-ral.
  • Paradicsom szószos gomba – az olaszossága miatt legjobban Sangiovese vagy Chianti illik hozzá, sörök esetében pedig belga dupla barnasör vagy bécsi stílusú lager.
  • Töltött Portobello – mivel olyan, mint egy vega steak, ezért csaknem bármilyen robosztus vörösborral párosítható, mint a Zinfandel, Shiraz vagy, ha sajtot is tartalmaz az étel, akkor Cabernet Sauvignon.
  • Gombás (húsos) pite – ha a szósz vörösbor alapú, akkor testes vörösbort kínáljunk hozzá, mint Languedoc. Ha a szósz szaftosabb vagy sötét gombát is tartalmaz, akkor ízes ale sört, mint a sötét belga trappista sör, észak-francia biére de garde, barna ale vagy erős angol ale.
  • Gombaleves – attól függ, mennyire tejszínes. Ha világos, akkor Chardonnay, ha intenzívebben gombás vagy mustárt is tartalmaz, akkor sötét sört válasszunk, mint Westmalle Dubbel, Stout vagy Porter.
  • Gomba quiche (sós pite) – ez is attól függ, h milyen a gombatartalma. Ha domináns benne a tejszín, tojás, sajt, akkor fehér Burgundi vagy Pinot Blanc. Ha erősebb a gomba íz benne, akkor Pinot Noir passzol hozzá.
  • Gomba à la grècque (marinált zöldség langyosan) vagy üvegben eltett gomba – egy igazi klasszikus olasz előétel, amelyhez nagyon jól megy a legtöbb ropogós, száraz olasz fehér vagy rozé bor, a Pilsner vagy Kolsch.
  • Laskagomba/Shiitake gomba szójaszósszal – valószínűleg más zöldségekkel együtt kerül elkészítésre, így valószínűleg olyan borra van szükség, amely a zöldségkeverékkel jól harmonizál. Ilyen az érett, gyümölcsös vörösbor, mint az újvilági Pinot Noir, Merlot vagy a még fiatalabb Rioja. Egy könnyedebb ételhez próbáljuk meg a száraz Rizling.

Forrás: Matchingfoodandwine