Gombából készült szandál

Mushroom shoes

A fenntarthatóság a divatba is betört: az elmúlt három évben a divatiparban is egyre hangsúlyosabbá vált a biológiailag lebomló és megújuló alapanyagok használata. Salvatore Ferragamo például egy citrusfélékből származó mellékterméket használ pólók, ruhák és nadrágok elkészítéséhez, amely tapintásra olyan, mint a selyem. A Fülöp-szigeteki AnanasAnam ananászlevelekből készített műbőrt, egy holland textiltervező (Aniela Hoitink) gomba micéliumból koktélruhát.

Mushroom shoesIgen, micéliumból. Úgy tűnik a gomba nagyon divatba jön:

  • a Microsoftnál dolgozó Erin Smith esküvői ruháját fakéregből és micéliumból készítették;
  • a lámpatervező Danielle Trofe szintén micéliumot használt biológiailag lebomló lámpatestjeihez;
  • a Life Materials nevű cég pedig ilyen “micéliumbőr” íveket árul otthoni felhasználásra;
  • Jillian Silverman (University of Delaware) pedig gomba és mezőgazdasági hulladékok felhasználásával készített cipőt, amelyben minden természetes, lebomló, nem mérgező. Tökéletes megoldás, hogy a textilipari mérgező anyagokat megújuló alapanyagokkal helyettesítsük.

Korábban már volt példa a gombafonal csomagolóanyagokban és építőanyagokban történő felhasználására, ezért is gyűrűzött tovább a divatiparba, ahol szintén helyettesíteni tudja a nem fenntartható forrásból származó anyagokat. A cipő esetében reishi, laskagomba, ördögszekérlaska és sárga laskagomba került felhasználásra, ezek esztétikai megjelenése és erőssége miatt. A micélium bármilyen formát kitölt egy hét alatt. A növekedési fázis alatt enyhe földes illat van, nincs már élő gomba a késztermékben.

Mushroom shoesA kihívás abból állt, hogy tökéletes micéliumot kísérletezzenek ki. Ezért újrahasznosított pamutból és jutából készítettek egy szigetelő anyagot, egy erős rostot, amely hasonlít a zsineghez vagy kötélhez. A végleges alapanyag tartalmaz még útifű maghéj növényi rostot, kukoricakeményítőt és csirketollat. Ez utóbbi erősíti a végterméket, amely puha, de erős. Mivel lebomló anyagból van, mi történik, ha esőben hordjuk a szandált? Alapból a micélium vízálló, így elvileg egy kis nedvességet kibír.

A kaliforniai startup, Bold Threads gomba “bőr” táskákra kapott már előzetes megrendeléseket. A cég arról ismert, hogy Microsilk szövetet készít a pókselyem géntechnológiájának másolásával. Az Ecovative Designnal történő egyőttműködés keretében micélium-alapú csomagoló anyagokat gyárt. Nemsokára a Föld lakossága 10 millió lesz és nem lesz elegendő bőr alapanyag a kereslet kiegyenlítésére. Az állattenyésztés ökológiai lábnyoma sokkal magasabb, míg a gombáé minimális.

Az utóbbi két példa is mutatja, hogy van igény a gomba-alapú anyagokra a divatiparban, amely így stílusos, de fenntartható marad.

Forrás: The Smithsonian