NÉBIH Szupermenta díj

A Szupermenta kedveltségi teszt célja valamennyi terméktípus esetében az, hogy a termékeket vizsgálva, ízlelve egyéb, fogyasztói szempontból releváns információkkal egészítse ki a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

A kedveltségi vizsgálat során fontos, hogy szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben.

Vásárlói szempontokat figyelembe véve a résztvevők nyolcféle fehér csiperkegombát kóstolhattak meg.

A termékek értékelése most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz a tesztelők nem tudták, mely sorszám, melyik márkát takarja.

A résztvevők összesen négy szempont mentén értékelték a fehér csiperkegombákat.

  1. Külső megjelenését tekintve a nyers gomba fehér vagy barnás színű (fajtára jellemző). Friss megjelenésű, nem ráncos, nem petyhüdt, nem sérült, nem foltos, nem szennyezett. Kalapja domború, vastag, húsos. Ideális, ha a kalap olyan zárt, hogy a spóratartó lemezek nem látszanak. Spóratartó lemezei barnás árnyalatúak esetleg kissé rózsaszínesek, nem feketék, sokszor zártak, hártyával fedettek. A tönk többnyire egyenletesen vastag, hengeres, galléros, alul kissé gumós, esetleg enyhén sárgás-barnás árnyalatú lehet. Húsa a kalapban vastag, eléggé merev.
  2. Az állományt illetően a termék tapintásra nem nedves, nem nyálkás. Nyersen jellegzetesen vastag húsú, merev, harapáskor ropogós, nem törik, ellenálló, nem ráncos, nem gumiszerű vagy szivacsos. Bőre könnyen lehúzható, rágható. A tönk tömör, enyhe odvasodás előfordulhat. Rágás során lédús, könnyen rágható, nyelhető, rágási maradékot nem ad.
  3. A termék illata megfelelő, ha gombára jellemző, friss, jellegzetes, kissé fűszeres illatú, de nem ánizsszagú. Földes, dohos, penészes illat nem érződik. Idegen szagoktól mentes.
  4. Íze gombára jellemző, friss, jellegzetes, az umami íz (édeskés-savanykás-sós, kissé húslevesre emlékeztető íz) határozottan kiérződik. Idegen ízektől mentes.

Érdekességként megemlíthető, hogy a kóstolók által legfontosabbnak ítélt tulajdonság az íz volt.

A kedveltségi vizsgálat során minden értékelési szempontot figyelembe véve, az élen az Auchan Chef Gomba – fehér csiperkegomba végzett. A második helyezést a Penny – fehér csiperkegomba nyerte el, míg a dobogó harmadik fokára az Aldi – csiperkegomba léphetett fel.

Talcas-gomba-dobogo-1024x451

szupermenta_termekteszt_talcas_gomba_1025-1024x517

Forrás: NÉBIH Szupermenta