Új trend: adj gombát az ételekhez!

blendability-trend

Ez az egyszerű főzési technika fokozza étele ízét és tápértékét és kihozza a csiperkegomba igazi hatalmát!

Miről is van szó?

Angolul „blendability”, magyarul egy szóval megfogalmazni nehéz. A gombát az élelmiszer-feldolgozás során apróra vágják és olyan állaga lesz, mint a darált húsnak. A finomra összevágott, umamiban gazdag csiperkegomba keverve a darált hússal – marha, sertés vagy csirke – egy jó adag egészséget biztosít, miközben gazdagítja az étel ízét és állagát.

Előnyei

Az apróra vágott gombával könnyen ki lehet egészíteni a hagyományos recepteket, amelyek darált húst használnak, mint például a hamburger pogácsákat, fasírtokat, palacsinta tölteléket, tésztaszószokat. A lista végtelen.

Kutatások kimutatták, ha gombát kevernek hús alapú ételekhez, annak egy sor előnye van:

  • csökken a napi kalóriabevitel
  • további tápanyagokat viszünk be a szervezetbe, mint a D-vitamin, B-vitamin és antioxidánsok
  • gazdagítjuk az ízt
  • csökkentjük a sótartalmat

Főszerepben a csiperkegomba

Aki szereti a gombaféléket, annak jó hír, hogy minden gombafélét keverhet mindenféle ételhez, mert ízt és tápanyagot visznek a kedvenc ételekbe. A fehér csiperkegomba jól illik a csirke- és sertéshúshoz, míg a Portabella és a barna csiperke gazdagítják a marha- és bárányhúsos ételek ízét.

Mixtippek

Nincs rossz módja a hússal való keverésnek, bár egy jó tipp, ha a gombát olyan apróra vágjuk, amely abszolút megfelel a hús állagának, amelyet ételünk tartalmaz.

Amikor hamburger pogácsákhoz darált húst használsz vagy a húsgombócba teszel gombát, azoknak nagyjából azonos lesz az állaguk. Egy késsel vagy egy robotgéppel tudsz apró, pici szelet gombákat készíteni. Ha gépet használsz, ne vidd túlzásba, mert könnyen egy folyós elegyet kapsz egy szép apróra vágott eredmény helyett!

Igen sok módja van annak, hogy az ételedbe gombát keverj:

  • Ha tölteléket vagy tésztaszószt készítesz, pirítsd meg a húst egy serpenyőben, majd szedd ki és tedd félre. Vágd össze a gombát és tedd a hús helyére, majd néhány percig párold. Tedd vissza a húst a serpenyőbe és alaposan keverd össze és használd ugyanúgy ezt a keveréket, ahogyan magában a húst használnád.
  • A hamburger pogácsákhoz, húsgombóchoz vagy fasírthoz egyszerűen csak süsd vagy pirítsd meg a gombát, majd vágd apróra, hűtsd le és add a húshoz. A gomba főzésével intenzívebbé válnak az ízek, csökken a víztartalom és nagyon finom gombás ízt ad minden ételnek.

Blendability – a helyes arány

Tulajdonképpen egyéni döntés, hogy mennyi csiperkegombát használ az ember egy étel készítése során. A húsban gazdagabb szószok, mint a bolognai vagy chili con carne esetében érdemes 50% gombát és 50% húst használni. Ha könnyedebb ebédre vagy vacsorára, de finom gombaízre, akkor csak adj egy adag gombát az ételhez, húsgombócok és hamburger pogácsák esetében mondjuk egynegyed gomba – háromnegyed hús arány az ideális. A gomba és a hús aránya a szakácstól függ, de arra figyelj, hogy ugyanannyi gomba és a hús keveréket használj, mint az eredeti receptben leírt hús mennyisége.

Gomba hozzáadása az ételekhez nem csak egészséges és finom, hanem költségcsökkentő is!